Festival u slavu proleća

RTS 24.04.2017 12:40
Festival u slavu proleća


U manastiru Rođenja Presvete Bogorodice u državi Indijana u SAD, a po blagoslovu episkopa novogračaničko-srednjezapadno američkog Longina, održaće se drugi porodični festival pod nazivom "Đurđevak festival".U svojoj osnovi ovaj festival je saborski, jer na jednom mestu okuplja pravoslavne porodice koji dolaze iz severnog dela države Indijane, iz okoline grada Čikaga u Ilinoisu kao i iz obližnjih država Viskonsina i Mičigena.

Glavna zamisao i ideja ovog saborovanja je da se na manastirskom kompleksu okupi što veći broj porodica kako bi učestvovali u duhovnom, prosvetnom i kreativnom programu koje organizuje grupa voluntera iz obližnjih srpskih pravoslavnih parohija.

Sam naziv Đurćevak festival nije isključivo vezan za praznik Đurđevdan nego i za proleće i radost koje proleće sa sobom donosi. Festival počinje sa svetom Liturgijom, posle koje se deca prema uzrastu raposređuju u razne prosvetne i rekreativne grupe. Pored sportskih i rekretavnih aktivnosti deca i roditelji učestvuju i u kreativnim radionicama i pomoći oko ukrašavanja manastisrkog kompleksa.

Logo za Đurćevak festival, uradio je Nikola Dragaš, poznati karikaturista i ilustrator iz Pančeva. Logo će se naći na majicama, šoljama, magnetima i drugim promotivnim materijalima, a sav prihod od prodaje ide u dobrotvorne svrhe tj. biće predat sestrinstvu ovog manastira kako bi se nastavio rad na obnovi manastira i manastirskog kompleksa.

"Poziv da uradim logo za ovaj festival sam dobio od sveštenika Radovana Jakovljevića iz Čikaga, koji je jedan od idejnih tvoraca i pokretača za osnivanje ovog porodičnog sabora. S obzirom na to da je akcenat na deci, životu i radosti, a samim tim i na ljubavi koja treba da postoji između dece i roditelja, došao sam na ideju da na centralnom delu logotipa tj. u listovima napravim srce, pa tako iz srca izlaze oni prelepi cvetovi koji imaju dečije karaktere, kao što se i deca rađaju iz ljubavi", kaže za Program za dijasporu RTS-a Nikola Dragaš.

Tradicionalno će se ovaj festival održavati svake godine u nedelju posle Vaskrsa.

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak