Parižanka poreklom iz Srbije dvaputa na mestu tragedije

Novosti 22.04.2017 23:19
Parižanka poreklom iz Srbije dvaputa na mestu tragedije


Silvija Stoiljković bila na Jelisejskim poljima kada se dogodio teroristički napad. U novembru 2015. bila u blizini "Bataklana"PARIŽANKA Silvija Stoiljković (38), naše gore list, igrom slučaja, našla se u četvrtak uveče u neposrednoj blizini terorističkog napada koji se odigrao na čuvenim Jelisejskim poljima. Zaposlena kao farmaceutski tehničar u jednoj apoteci u blizini Trijumfalne kapije, došla je u situaciju da izbliza prati dramatične događaje u kojima je džihadista ubio jednog policajca, ranio dvojicu čuvara reda i jednu turistkinju, da bi, na kraju, i sam bio ubijen.

- Sve se odigralo baš kada sam kretala na večernju pauzu - kaže za "Novosti" Silvija. - Samo što sam izašla iz apoteke, pojavili su se specijalci naoružani automatskim puškama i vratili me unutra. Istoga trenutka, počele su da pristižu mnogobrojne interventne ekipe. Sve je bilo kao na filmu.

Istovremeno, u apoteci je u prinudni karantin bio zatvoren veći broj ljudi koji su se tu zatekli.

- Izgleda da su nekoga tražili, saučesnika ili tako nešto - ističe naša sagovornica.

Silvija je iza zaključanih vrata ostala dva i po sata, a onda se, usred noći, jedva nekako vratila kući, sva pod utiscima. Priznaje da se i malo uplašila.

- Kako i ne bih! Jelisejska polja su bila puna policajaca u uniformama i civilu, dok su iznad glave kružili helikopteri. Na kraju su nas pustili.

Silvija Stoiljković je iskoristila priliku da napravi i nekoliko fotografija, koje je odmah stavila na svoj fejsbuk-profil.

Zanimljivo je da je ovo drugi put da se našla u neposrednoj blizini terorističke opasnosti. Kada su u novembru 2015. godine teroristi napali Pariz, nalazila se nedaleko od koncertne sale "Bataklan"!

- Sedela sam u Ulici Amlo, odmah iza "Bataklana", pila piće i čekala drugarice. Odjednom, ispred mene su počeli da trče ljudi, svi krvavi. Bilo je strašno - prenosi Silvija svoje potresno iskustvo.

I sada, kao i onda, telefon je odmah počeo da zvoni. Rodbina iz Francuske, ali i Srbije, raspitivala se da li je sve u redu.

- Umirila sam ih. Malo sam se više i umorila od svega što se dešava ovde. Rado bih otišla negde gde je mirno. Sve više razmišljam o Srbiji - zaključuje Silvija, inače rođena u Francuskoj, čiji je otac poreklom iz Kragujevca, a majka iz Prokuplja.

Policija sa dugim devima na ulicama Pariza, AP Photo Christophe Ena

Parižanka poreklom iz Srbije dvaputa na mestu tragedije

MRZEO POLICAJCE

POSLE kraće konfuzije oko imena, utvrđeno je da se ubica zove Karim Šeurfi (rođen 1977) koji je proveo u zatvoru dugi niz godina, do marta 2015, zbog trostrukog pokušaja ubistva policajaca. Bio je pod prismotrom, ali je ipak uspeo da izvrši svoju mračnu nameru. U njegovim kolima pronađeni su ceduljica kojom je položio zakletvu Islamskoj državi, zatim Kuran, puška i nekoliko komada hladnog oružja. Troje članova njegove porodice u petak su i dalje bili u pritvoru.

MANIPULACIJA STRAHOM

Kandidatkinja za predsednika Francuske Marin le Pen tražila je način da iskoristi pucnjavu u Parizu kako bi skupila političke poene, rekao je francuski premijer Bernard Kaznev. On kaže da Le Penova gleda da "iskoristi strah bez trunke srama", dodavši da ništa u pucnjavi ne može da se dovede u vezu sa imigracijom. Le Penova je pozvala da se ponovo uvedu provere na granicama i da se iz zemlje izbace stranci koji su na listama za posmatranje obaveštajnih agencija.

255. ŽRTVA TERORIZMA

UBIJENI policajac zove se Gzavije Žigil (37) i bio je član LGBT udruženja policajaca. On je stradao za volanom kamioneta. Žigil je 255. žrtva terorističkih napada u Francuskoj u poslednjih pet godina.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak