Državni prvak: Stefan najbolji fizičar u Srbiji

Alo 22.04.2017 23:05
Državni prvak: Stefan najbolji fizičar u Srbiji


Na 39. državnom takmičenju iz fizike učenik sedmog razreda Osnovne škole „Vasa Stajić“ iz Mokrina Stefan Sremčev osvojio je prvu nagradu sa 87 bodova u konkureniciji 136 učenika.Takmičenje je održano u Šapcu, a Stefan je od avgusta prošle godine, kada je počeo pripreme, rešio oko 500 zadataka.

Za njegovog nastavnika Dragana Vasića to nije iznenađenje, jer je Stefan veliki poznavalac fizike, koji čas drži čak i nastavniku.

- Putujući na takmičenje, on mi je četiri sata u automobilu pričao istorijat fizike. Do tada nisam ni znao da poseduje takvo znanje. Na časovima im ponekad pričam o tome, ali nisam znao da on to sve već zna. Veliko znanje ima i iz drugih predmeta - kaže Vasić i dodaje da je, osim što je izuzetno nadaren za fiziku, važno i to što Stefan mnogo uči i vežba.

- Od avgusta sam se spremao i do takmičenja u aprilu rešio oko 500 zadataka iz ubrzanog i usporenog kretanja, gravitacije, sile i Njutnovih zakona mehanike. Nisam očekivao da ću osvojiti prvu nagrdu, jer sam u Šapcu imao veliku tremu, ali samo dok nisam video zadatke. Posle je sve bilo lakše, jer sam ih dosta lako rešio. Voleo bih da sledeće godine učestvujem na Balkanskoj olimpijadi iz fizike - ambiciozan je Stefan, koji ima petice i iz svih ostalih predmeta.

Nastavnik fizike u OŠ „Vasa Stajić“ Dragan Vasić kaže da su takmičenja iz fizike teža od drugih za osnovnu školu, jer učenici često rešavaju zadatke koje ne uče na nastavi. Za osvojenu prvu nagradu na republičkom takmičenju iz fizike Stefan Sremčev je od grada Kikinde dobio tablet računar na poklon, koji mu je danas uručio gradonačelnik Pavle Markov.R. Šegrt


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak