Poliglote od 6 i 4 godina uče osnovce Kineskom jeziku

Blic 22.04.2017 22:36
Poliglote od 6 i 4 godina uče osnovce Kineskom jeziku


Nesvakidašnji poliglotski, ali i iskren prijateljski duh od nove školske godine vlada u novosadskoj Osnovnoj školi "Petefi Šandor".Sekcija kineskog za učenike od prvog do osmog razreda počela je u školi krajem oktobra, u saradnji sa Konfučijevim institutom Univerziteta u Novom Sadu. Deca koja su sa roditeljima došla iz Kine pomažu učenicima iz Novog Sada da bolje razumeju kulturu i jezik zemlje iz koje su došli. Istovremeno, komšije kao dobri domaćini razgovorom obogaćuju fond reči novim sugrađanima iz Kine.

Anja Stanković, učenica šestog razreda, mesecima uči kineski jezik i kaže da joj u tome dosta pomaže komunikacija koju imaju sa predškolcima bratom i sestrom Jang (6) i Jojo Ju (4).

- Sve mi je zanimljivo jer je sve novo. Nisam ranije imala priliku da se upoznam s kineskim jezikom i ovo je bila prilika da nešto naučim. Pored toga što učim jezik, imam prilike da se upoznam i sa nekim običajima iz kineske kulture. Recimo, tokom kineske nove godine saznala sam da prave posebnu trpezu i kostime te da imaju posebne pesme koje tada pevaju - kaže Stanković.

Ona priznaje da joj teško padaju kineski znaci, kao i akcenti koji se dosta razlikuju od srpskog jezika, ali da uz pomoć nastavnice ništa nije nemoguće.

Istovremeno, pošto nastavnica sve vreme govori na engleskom jeziku, učenicima je to, kako kaže Anja, idealna prilika da poboljšaju i znanje engleskog jezika.

I najmlađi pomažu

Šestogodišnji Jang Ju i njegova četvorogodišnja sestra Jojo su od velike pomoći za učenike koji uče kineski jezik. Slušajući njih kako izgovaraju reči, učenici brže uče pravilan izgovor i brže pamte reči.

Poliglote od 6 i 4 godina uče osnovce Kineskom jeziku

- U Srbiji sam dugo i ništa mi nije teško. Zanimljivo mi je i dosta toga smo naučili svi zajedno. Družimo se i učimo - kaže Jang, koji sa sestrom svake subote dolazi na nastavu kako bi pomogao svojim drugarima iz Srbije.

Direktor OŠ "Petefi Šandor" Zoltan Arđelan kaže da, zajedno sa predškolcima koji su u naš grad došli iz Kine sa roditeljima, naši đaci uče slova, pesmice i upoznaju kinesku kulturu.

Poliglote od 6 i 4 godina uče osnovce Kineskom jeziku

- Kinezi imaju dobar koncept podučavanja jeziku i nastavnica koja drži sekciju, inače Kineskinja, našim učenicma garantuje da će, uz istrajnost, relativno lako naučiti osnove - kaže Arđelan.

Nastava na oba jezika

Pored kineskog, škola đacima nudi i opciju učenja francuskog jezika, u saradnji sa Francuskim kulturnim centrom, ali i grčkog i jezika nacionalnih manjina, kao i engleskog i nemačkog.

Za zaposlene, škola je obezbedila besplatno učenje engleskog i italijanskog. Poznata, između ostalog, po negovanju poliglotskog duha, OŠ "Petefi Šandor" je i bilingvalna škola. To znači da u svakom razredu od petog do osmog postoji po jedno srpsko-englesko odeljenje, gde se nastava odvija na oba jezika.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak