Osmišljena "virtuelna limunada" koju možete da pošaljete prijateljima

Radio 021 22.04.2017 21:38
Osmišljena "virtuelna limunada" koju možete da pošaljete prijateljima


Izgleda kao limunada, ima ukus kao limunada, ali je voda - tako se ukratko može opisati "virtuelna limunada" koju su osmislili istraživači iz Singapura.  Cilj ovog izuma je digitalno čašćavanje prijatelja pićem u budućnosti. Elektrode u "virtuelnoj limunadi" oponašaju ukus ovog pića, a LED svetla daju mu boju. Ovo je početak izuma koji bi jednog dana ljudima trebalo da omogući da digitalno dele piće preko interneta.
 
"Pre svega smo motivisani činjenicom da naša trenutna digitalna interakcija ne omogućava deljenje hrane i pića, što je vrlo uobičajeno u našim svakodnevnim životima", rekao je vođa tima koji je sprovodio istraživanje i osmislio "digitalnu limunadu", Nimeša Ranasing.
 
Tim je sprovodio istraživanje pri NUS-Keio CUTE Centru, koji predstavlja saradnju između Nacionalnog univerziteta Singapura i japanskog Keio univerziteta. Naučnici su se u eksperimentu fokusirali na kiseli ukus limunade kako bi dokazali svoju ideju.


  Senzor uronjen u čašu prave limunade sakuplja podatke o njenoj kiselosti i boji, što se putem blutut veze prenosi na srebrne trake elektroda. Kada osoba koja pije postavi jezik na trake i uzme gutljaj tečnosti, osetiće ukus koji su simulirale elektrode, dok LED tečnost osvetljavaju bojom limunade u koju je uronjen senzor.
 
Ova tehnologija pored kiselih može da simulira i gorke i slane ukuse, a Ranasing ističe da bi mogla da pomogne ljudima koji su na restriktivnim dijetama i drastično smanjuju unos soli ili kalorija.
 
Ipak, početnom dizajnu su neophodna poboljšanja, rekla je studentkinja Ženevijev Lou, volonter koji je testirao virtuelno piće.
 
"Mislim da stvar treba da radi kada jezik dodirne tečnost, jer niko neće, svesno ili nesvesno, da stavlja jezik na elektrodu i onda pije vodu", rekla je volonterka

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak