Izložba Narodne biblioteke u Muzeju književnosti u Beču

RTV 21.04.2017 12:52
Izložba Narodne biblioteke u Muzeju književnosti u Beču


Izložba Narodne biblioteke Srbije "Srpska književnost u Prvom svetskom ratu" biće otvorena 26. aprila u Muzeju književnosti u Beču.Tom prilikom, obratiće se otpravnik spoljnih poslova Ambasade Republike Srbije u Beču Goran Bradić, upravnik Narodne biblioteke Srbije Laslo Blašković, dr Gordana Ilić Marković i autorski tim izložbe.

Izložba je realizovana u okviru projekta "Europeana zbirke 1914-1918: sećanje na Prvi svetski rat", a pomoglo ju je Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije.

Ovo je prvo gostovanje reprezentativne izložbe "Srpska književnost u Prvom svetskom ratu" u Austriji, kojom je Narodna biblioteka Srbije obeležila veliki jubilej - stogodišnjicu početka Prvog svetskog rata.

Izložba "Srpska književnost u Prvom svetskom ratu" svojevrsna je putanja srpske književnosti tokom jednog od najtežih perioda u istoriji ovog naroda.

Obuhvata književnost koju su stvarali najpre revolucionari i omladinci, te onu koja je nastajala u zatvorima, rovovima i zbegovima, centre u egzilu, sve do povratka ratnika i začetka novih tendencija u književnosti posleratne avangarde.

Od posebnog je značaja i tzv. krfski period srpske književnosti u kome se, u gotovo nemogućim uslovima, srpska književnost održala i nastavila da živi, ističu iz nacionalne biblioteke.

Deo knjižne građe, fotografije i periodika biće dostupni austrijskim posetiocima u digitalnoj formi, na računarima, koji su sastavni deo izložbe.

Autori izložbe i kataloga su dr Nada Mirkov Bogdanović, dr Milena Đorđijević i Nemanja Kalezić, a dizajn postavke izložbe i katloga uradio je Rastko Šurdić.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak