Fed naložio Dojče banci da plati kaznu od 150 miliona dolara

RTV 21.04.2017 12:33
Fed naložio Dojče banci da plati kaznu od 150 miliona dolara


Američke Federalne rezerve (Fed) naložile su nemačkom bankarskom gigantu, Dojče banci, da plati više od 150 miliona dolara novčane kazne zbog loše prakse u deviznom poslovanju i slabe kontrole.Američka jedinica Dojče banke mora da plati 136,9 miliona dolara na ime "rizičnog i neodgovornog postupanja" na deviznim tržištima, saopštio je Fed, koji reguliše rad bankarskog sektora u SAD, izveštava agencija Frans pres.

Kompanija "nije uspela da otkrije i pozabavi se time što su njeni trgovci koristili prostor za elektronsko četovanje da bi komunicirali s konkurentima o njihovim trgovinskim pozicijama", navela je američka centralna banka.

Fed je takođe izrekao novčanu kaznu Dojče banci u iznosu od 19,7 miliona dolara zato što se u poslovanju nije pridržavala Vokerovog pravila, koje zabranjuje bankama određene vrste ulaganja sa vlastitih računa.

Dojče banci, najvećoj u Nemačkoj, Fed je naredio da poboljša nadzor i kontrole koje se odnose na trgovanje valutama i na Vokerovo pravilo.

Šojble pozvao SAD da ostanu uz globalnu privredu

Nemački ministar finansija Volfgang Šojble apelovao je na Sjedinjene Američke Države da ostanu uz globalnu privredu i da ne pokušavaju da ostvare prednost na štetu drugih zemalja.

Šojble je takođe ponovo odbacio optužbe zvaničnika iz administracije američkog predsednika Donalda Trampa da je trgovinski suficit Nemačke znak nepoštenih mera koje je uveo Berlin, izveštava agencija AFP.

"Svi smo imali velike koristi" od globalne integracije i trgovine poslednjih decenija, a Vašington je bio lider u tom procesu, rekao je nemački ministar u govoru uoči početka prolećnog zasedanja Međunarodnog monetarnog fonda i Svetske banke u Vašingtonu.

Antagonistička protekcionistička retorika Trampove administracije, kako navodi AFP, stvorila je napetu atmosferu na obično mirnim sastancima MMF-a, i uticala da brojni zvaničnici ustanu u odbranu globalnog trgovinskog sistema, priznajući ipak da neki segmenti društva nisu osetili njegove benefite i da su platili nepravedan deo cene.

"Svakako da je u interesu Amerike da obezbedi sigurnost i ekonomsku stabilnost" svojih trgovinskih partnera, rekao je Šojble.

Ali, iako je kazao da je legitimno pravo da vlada vodi računa o vlastitim interesima, on je upozorio Vašington da "mir i prosperitet jedne zemlje ne mogu biti na račun mira i prosperiteta druge zemlje".

Šojble je priznao da je relativno slab evro pomagao nemačkom izvozu, kako tvrde i ljudi iz Trampove administracije, ali je za to optužio niske kamatne stope i druge vanredne stimulativne mere koje sprovodi Evropska centralna banka da bi podstakla inertnu privredu evrozone.

Budući da sam još na početku upozorio ECB da će takve mere povećati nemački izvoz, ne želim da sada budem kritikovan zbog posledica, naglasio je nemački ministar.

Šojble je rekao da se sastao sa ministrom finansija SAD Stivenom Menućinom kome je objasnio da je trgovinski suficit Nemačke rezultat visoko kvalitetnog izvoza a ne protekcionizma, dodajući da "nikakve pametne mere" neće smanjiti taj suficit.

Istakao je, međutim, da mu je drago da čuje da ECB, idući za primerom američkih Federalnih rezervi, počinje da razmatra ukidanje određenih stimulusa koji, osim što utiču na vrednost evra, mogu da izazovu riskantno ponašanje na finansijskim tržištima.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak