Južna Koreja između tri vatre

Blic 21.04.2017 08:59
Južna Koreja između tri vatre


"Kim nam preti atomskom bombom, Tramp nas laže, a Putin umire od smeha"



Kada je pre manje od dve nedelje objavljena vest da američki predsednik Donald Tramp šalje nosač aviona USS Karl Vinson prema korejskom poluostrvu kako bi izbliza demonstrirao vojnu moć SAD provokacijama sklonom Kim Džong Unu, mnogi Južnokorejci su se uplašili izbijanja novog rata sa severnim komšijama. Drugi su slavili svoje saveznike, aplaudirajući Trampovoj demonstraciji sile, piše Njujork tajms.

Nakon što je otkriveno da je USS Karl Vinson zapravo plovio prema Indijskom okeanu i da je hiljadama nautičkih milja udaljen od korejskih voda, Južna Koreja ujedinila se u osećaju besa zbog poteza SAD-a koji su doživeli kao manipulaciju i prevaru.

"Trampova laž oko Karla Vinsona", glasio je naslov u jednom seulskom dnevnom listu.

- Si Đinping i Putin sigurno su se dobro nasmejali ovome. Severnu Koreju često optužuju zbog prikazivanja lažnih projektila na paradama, ali jesu li sada i Sjedinjene Države preuzele severnokorejsku metodu "blefiranja"? - glasi pitanje u članku ispod spomenutog naslova.

Dalje se takođe postavlja pitanje jesu li Južna Koreja i Japan uopšte bili obavešteni oko lokacije spomenutog nosača aviona i da li je američka dezinformacija naštetila njihovoj strategiji kojom žele da obuzdaju nuklearne ambicije Kim Džong Una, imajući na umu očiglednu ispraznost pretnje "armadom".

Osim fijaska oko nosača aviona, u Južnoj Koreji su, kako javlja dopisnik "Njujork tajmsa" iz Seula, uzrujani i Trampovom izjavom u prošlonedeljnom intervjuu za Volstrit džurnal u kojoj tvrdi da je korejsko poluostrvo "nekada bilo deo Kine". Iako je Kina kroz istoriju više puta napala Koreju i terala je da plaća danak, mnogi Korejci smatraju tvrdnju "da su bili deo Kine" izuzetno uvredljivom:

- Pedeset miliona nas, kao i mnoštvo zdravorazumskih ljudi širom sveta, ne mogu se osećati drugačije nego osramoćeno i šokirano - rekao je portparol opozicione južnokorejske Demokratske strane Joun Kvan Suk.

Inače nije neobično da američki nosači aviona dolaze u vode blizu korejskog poluostrva u sklopu zajedničkih vojnih vežbi s Južnom Korejom i Japanom. Kada je Pacifičko zapovedništvo američke mornarice 9. aprila objavilo da je Karlu Vinsonu naloženo da iz Singapura zaplovi prema zapadnom Pacifiku, odluka se smatrala suvišnom s obzirom da je taj brod prošli mesec učestvovao u vežbama pored korejskog poluostrva.

- Šaljemo armadu - pohvalio se tada i američki predsednik Tramp, koji ili namerno lagao ne bi li zavarao neprijatelja, a sebi usput podigao popularnost ili je slučajno, zbog očigledno loše komunikacije s Pentagonom, izrekao neistinu nemajući pojma gde mu je armada o kojoj priča.

Južnokorejsko ministarstvo obrane odbilo je da komentariše neprijatan slučaj rečima da "SAD i Južna Koreja ne raspravljaju o detaljima svojih odgovora na severnokorejske provokacije". Slično su komentarisali i u Japanu, a analitičari su skloni tezi da bi im bilo nezamislivo da ni Seul ni Tokijo nisu bili informisani da nikakva armada nije na putu, iako, s obzirom da je reč o Trampu, ništa ne može biti isključeno, prenosi Jutarnji list.


Izvor



Dodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak