Vučić: Plan Albanaca vodi do sukoba

Novosti 21.04.2017 07:38
Vučić: Plan Albanaca vodi do sukoba


Beograd očekuje da se EU odredi prema pretnjama iz Tirane i Prištine, a srpski premijer upozorava. Vučić: Da pomenem ujedinjenje Srba, visio bih u BriseluIZJAVE o ujedinjenju Albanije i Kosova ostaju samo u domenu želja i svima je jasno da se to neće dogoditi. Jedino molim Evropsku uniju da daje jasne sudove o onom šta se oko nas dešava, jer da sam ja izjavio da očekujem ujedinjenje celokupnog srpskog naroda svuda na Zapadnom Balkanu, okačili bi me u Briselu umesto neke od onih zastava koje tamo stoje.

Ovako je u četvrtak premijer i izabrani predsednik Aleksandar Vučić prokomentarisao izjavu albanskog premijera Edija Rame da postoji opcija ujedinjenja Kosova i Albanije ukoliko EU zatvori vrata za Zapadni Balkan i identičnu poruku koja se ubrzo zatim čula od Hašima Tačija.

Predsednik Vlade ocenio je da nema dileme da je ovde reč o pretnjama:

- Ne možete da ostvarite ujedinjenje svih Alabanaca bez sukoba sa nekoliko država u regionu. Nije samo Srbija u pitanju, nego i Makedonija i bar još jedna ili dve države.

Vučić nije krio razočaranje što se retorika političkih predstavnika Albanaca gotovo toleriše u Briselu. Jer, kako je ocenio, "neki izgovaraju šta hoće, a odgovor EU nažalost je gotovo nemušt":

- Molim ih da jasno stave do znanja šta je poželjna politika a šta ne. Mi nećemo da menjamo svoje ponašanje ni da pozivamo na razjedinjavanje i ujedinjavanje, već na rad i odgovornost, sukobe nećemo.

Kada se na planove o ujedinjenju Albanaca doda i konstantno pominjanje tužbe za genocid, Vučić je zaključio da je u takvim okolnostima teško pričati o prijateljstvu i da sve to ne doprinosi stvaranju atmosfere saradnje i rada na zajedničkim projektima. Zbog toga je apelovao na političke predstavnike Albanaca da sa takvom retorikom ne izlaze u javnost. Uprkos svemu, potvrdio je da je Srbija uvek spremna za nastavak razgovora i da ne razmišlja o prekidu dijaloga u Briselu.

Da je posle zapaljivih reči iz Tirane i Prištine, loptica u dvorištu Brisela, u četvrtak je poručio i ministar rada Aleksandar Vulin. Po njegovom shvatanju, Priština i Tirana otvoreno su rekle da im je cilj "Velika Albanija", a tako nešto, ocenjuje on, može se sprovesti samo velikim balkanskim ratom.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak