Cvekla - čistač organizma

RTS 20.04.2017 23:33
Cvekla - čistač organizma


Cvekla se smatra najkorisnijom i najlekovitijom povrtarskom kulturom koja sadrži najširu lepezu vitamina i mineralaRezultati medicinskih istraživanja pokazuju da konzumiranje cvekle čisti jetru, organizam od toksina i drugih „otpada“, otklanja opstipaciju i druge probleme sa crevima, ali i da sprečava razvoj malignih tumora. Ovo povrće sadrži najširu lepezu minerala i vitamina, među kojima i izuzetno redak Be12.

Za cveklu kažu da je u stanju da popravi većinu toga što je u organizmu pokvareno, piše portal Dnevno.hr.


Cvekla - čistač organizma

Smatra se najkorisnijom i najlekovitijom povrtarskom kulturom koja sadrži najširu lepezu vitamina i minerala, izuzetno je bogata belančevinama, mastima i ugljenim hidratima i, što je važno, lako se vari.

Od minerala sadrži gotovo sve - kalcijum, kalijum, natrijum, fosfor, magnezijum, gvožđe, fluor, mangan, bakar, jod, sumpor, litijum, stroncijum, brom. Od vitamina najprisutniji su vitamin Be1, Be2, Ce, kao i izuzetno redak vitamin u biljnim namirnicama, Be12.

Crvena boja cvekle potiče od antocijana koji utiče na obnavljanje krvi, dok biljka u celini ima antikancerogeno dejstvo.

Osim toga, potvrđena je i njena lekovitost u slučajevima demineralizacije kostiju i zuba.

Cvekla - čistač organizma

Prisustvo joda čini je dragocenim lekom protiv ateroskleroze i procesa starenja.

Osnovu višestruke lekovitosti ove biljke čine sastojci betanin i betain koji podstiču razmenu materija, regulišu krvni pritisak, smanjuju holesterol, održavaju krvne sudove u dobrom stanju, podstiču rad jetre.

Cvekla je izuzetno korisna u lečenju malokrvnosti kod dece i mladih osoba, jer sadrži visok procenat gvožđa.

Povoljno deluje i na rad creva i njihovu peristaltiku (pokretljivost), jer sadrži celulozu i pektin u izobilju. Međutim, da bi se zadovoljile dnevne potrebe organizma za dragocenim vlaknima treba pojesti pet cvekli srednje veličine.

Cvekla je delotvorna i kod najtežih oboljenja, međutim kuvanjem gubi svoju lekovitost pa je najbolje piti sok od presne cvekle.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak