Leblebija – savršena zamena za meso

Lepota i zdravlje 20.04.2017 23:29
Leblebija – savršena zamena za meso


Leblebija, slanutak, ceci, naut i slani pasulj su imena u narodu za ovu mahunarku izuzetne nutritivne vrednosti.Upotrebljava se još od drevnih vremena o čemu svedoče arheološki artefakti sa ostacima ove biljke. Ima višenamensku ulogu u kulinarstvu: može da se koristi kao varivo, od nje se pravi hlebno brašno, dok, kada se isprži, može da bude lekovita grickalica. Koren je pustila i na Balkanu, gde se najviše uzgaja u Makedoniji i Dalmaciji.

Ne razlikuje se mnogo od ostalih mahunarki: sadrži do 23% belančevina, 58% ugljenih hidrata i oko 5% biljnog ulja. Bogatija je gvožđem od mesa, a pritom se ovaj mineral ne gubi kuvanjem.

U arapskim drevnim spisima, leblebija se pominje kao moćan afrodizijak: muškarac bi pred spavanje pio napitak koji se sastoji od meda, zgnječenog belog luka, smrvljene leblebije i vode.

Ova mahunarka sadrži mnogo biljnih vlakana koja su zaslužna za snižavanje holesterola. Leblebije imaju još jedno korisno svojstvo: izbacuju iz organizma sulfate, štetna jedinjenja koja se koriste kao konzervansi u preradi hrane.

Leblebija je prirodan izvor kalcijuma, bakra i magnezijuma koji, prema novim naučnim istraživanjima, ima veoma važnu ulogu u vezivanju kalcijuma za kosti. To upućuje na činjenicu da se osteoporoza javlja ne zbog nedostatka kalcijuma, već usled deficita magnezijuma. Osim toga, ovaj mineral učestvuje u regulisanju srčanog ritma i snižavanju nivoa holesterola i veoma je važan za trudnice jer smanjuje opasnost od spontanog pobačaja i prevremenog porođaja.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak