Pet namirnica koje imaju više vitamina C od pomorandže

Stil magazin 20.04.2017 23:11
Pet namirnica koje imaju više vitamina C od pomorandže


Kako je vitamin C rastvorljiv u vodi, organizam ne može da ga čuva i stvara, zato je neophodno da ga svakodnevno unosimo putem hraneCitrusno voće ne drži monopol nad vitaminom C. Ovaj vitamin je od suštinske važnosti za organizam - pomaže u rastu i obnavljanju tkiva, stvaranju kolagena, blagotvorno deluje na kožu, krvne sudove, ligamente, tetive.

Međutim, vitamin C je rastvorljiv u vodi, organizam ga ne stvara i ne čuva. Dakle, neophodno je da ga unosite putem hrane, a u nastavku sledi pet namirnica koje ga sadrže u većoj količini od pomorandže, prenosi Womans Health.


Žuta paprika

Ovo povrće je odlično jesti sveže, recimo, kao dodatak salati. Žute boje, hrskavo, sočno i, što je najvažnije, sadrži neverovatno nizak nivo kalorija. Pola šolje seckane paprike sadrži 155 miligrama vitamina C. Što je više od dnevnog preporučenog unosa ovog vitamina (75mg).


Papaja

Svaka polovina velike papaje sadrži 236 miligrama vitamina C. Kao dodatni bonus, ovaj plod je dobar izvor vitamina A i vlakana.


Kelj

Zelena lisnata glavica puna je antioksidanasa koji organizam čiste od štetnih materija. Čest je sastojak mnogih salata. Dve šoljice kelja sadrže 150 miligrama antioksidanasa, 684 miligrama kalijuma i skoro 7 grama vlakana.


Jagode

Šolja naseckanih jagoda sadrži skoro istu količinu vitamina C kao pomorandža srednje veličine. Dakle, 98 miligrama.


Guava

Ovo tropsko voće sadrži neverovatnih 377 miligrama vitamina C po šolji. To je dakle pet puta više od preporučenog dnevnog unosa.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak