Pravilna ishrana u svakoj deceniji života

Hello 20.04.2017 23:08
Pravilna ishrana u svakoj deceniji života


Potrebe organizma nisu iste u različitim životnim periodima, tako da bi i ishranu trebalo prilagoditi tome. Posle 40. rođendana slatkiše treba da zaobilazite u širokom luku.Pravilna ishrana je osnov zdravog načina života, pri čemu treba uzeti u obzir i godine, tvrde naučnici sa Univerziteta Kalifornija. Naše telo se vremenom menja, potrebe organizma su drugačije, pa ono što jedete sa 30 godina, ne bi trebalo da konzumirate i u pedesetim, upozoravaju američki stručnjaci.

Od 20. do 30. godine

Jedite dosta mlečnih proizvoda, jer vam kosti još uvek rastu, a alkohol bi trebalo potpuno da izbegavate, zbog lošeg uticaja na zdravlje noktiju, kose i kože. Stroge dijete u ovom periodu nikako nisu poželjne.

Od 30. do 40. godine

Počinjete da osećate nedostatak energije i umor, zbog čega bi stimulanse poput kafe trebalo da zamenite suvim voćem, naročito kajsijama i jabukama, kao i integralnim žitaricama. Izbegavajte šećer i nezdrave masti, kako biste zadržali telesnu težinu u normalnim granicama.

Od 40. do 50. godine

Pojavljuju se prvi znaci anemije, zbog čega stručnjaci preporučuju kvalitetno crveno meso, voće i zeleno lisnato povrće. Slatkiše zaobilazite u širokom luku jer se u ovim godinama kalorije teže troše, pa lako možete da nabacite višak kilograma.

Od 50. do 60. godine

U ovom periodu, imunitet pada, zato bi trebalo da unosite više probiotika i pijete dosta vode kako ne biste dehidrirali. Jedite što više povrća i ribe, dok bi suhomesnate proizvode trebalo da izbacite iz svog jelovnika.

Posle 70. godine

Ishrana treba da bude bazirana na voću, povrću, piletini, ribi, a ne zaboravite ni da unosite dosta tečnosti, naročito vode.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak