Pravila ishrane za dug život

StvarUkusa 20.04.2017 23:00
Pravila ishrane za dug život


Poštujte četiri saveta o pravilnoj ishrani i doživite zdravi i nasmejani duboku starost.Mnogo faktora utiče na to koliko ćemo dugo živeti, a jedan od značajnijih je sigurno način ishrane, piše sajt youbeauty.com. Predstavljamo vam nekoliko saveta o ishrani koji će vam pomoći da nasmejani doživite stotu.

1. Kontrolišite veličinu porcija. Ne preskačite obroke da bi kasnije jeli ogromne količine hrane i utolili glad. Česti, a manje obilni obroci će održavati optimalan nivo šećera u krvi. Zapravo, nismo uvek gladni koliko nam se čini, jer osećaj potrebe za hranom i stvarna potreba nisu isti, pa često dolazi do unošenja suvišnih kalorija.

2. Jedite hranu biljnog porekla. Kada su naučnici ispitivali način ishrane stogodišnjaka u selima na Siciliji, došli su do otkrića da su dugovečni stanovnici jeli velike količine povrća, voća, žitarica, a manje crveno meso, prerađene ugljene hidrate i slatkiše. Ishrana bogata hranom biljnog porekla može usporiti znakove starenja, jer je takva hrana bogata materijama koje se bore protiv slobodnih radikala i deluju preventivno na oštećenje ćelija.

3. Ne preskačite doručak. Doručak je s pravom poznat i kao "najvažniji obrok dana". Svi obroci su važni, ali studije su pokazale da redovan doručak može da smanji nivo insulina, glukoze i triglicerida, a samim tim se smanjuje rizik od hroničnih bolesti poput bolesti srca, raka i dijabetesa.

4. Ograničite unos alkohola. Studije su pokazale da konzumiranje alkohola i pušenje mogu da ubrzaju starenje mozga. To se manifestuje smanjenjem sposobnosti pamćenja, memorije i mogućnosti brzog reagovanja.

Kombinacija fizičkih aktivnosti, zdrave ishrane i umerenog unosa alkohola, može značajno povećati šanse za dug i zdrav život.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak