Srbija dobila opremu za ispitivanje bezbednosti proizvoda

RTS 20.04.2017 21:19
Srbija dobila opremu za ispitivanje bezbednosti proizvoda


Petnaest akreditovanih labaratorija u zemlji dobilo je opremu za ispitivanje bezbednosti i kvaliteta – kućnih aparata, elektrotehničkih uređaja, opreme i građevinskog materijala na tržištu.Bezbednost tih proizvoda jedan je od uslova za otvaranje poglavlja 1 o slobodnom kretanju robe.

Etiketa srpskog znaka usaglašenosti je potvrda kvaliteta i bezbednosti. Nju izdaju akreditovane ustanove, koje su dobile najsavremeniju opremu za ispitivanje koliko su elektrotehnički i građevinski proizvodi otporni na požar, eksplozije, mehanički udar ili koliko su bučni.

"Mi ćemo na ovaj način poboljšati bezbednost tih proizvoda, odnosno dati smernice kako da se ona poboljša ili potvrditi njihov kvalitet", objašnjava dr Vencislav Grabulov, generalni direktor Instituta za ispitivanje materijala.

Dr Predrag Popović iz Biroa za sertifikaciju u Institutu "Vinča" navodi da je korist značajna sa stanovišta zaštite domaće privrede i potrošača od plasmana nekvalitetnih proizvoda i nebezbednosnih proizvoda na tržištu.

Među akreditovanim labaratorijama je i Radio-televizija Srbije koja je dobila pokretnu opremu za ispitivanje.

"Oprema koju smo dobili omogućava ispitivanje i merenje na mestu ugradnje kablovskih telekomunikacionih mreža što će doprineti povećanju nivoa kvaliteta usluga televizijskog i radio-signala", objašnjava Aleksandra Ružic sa RTS-a.

Ceo projekat vredan je pet miliona evra, od čega četiri i po miliona evra finansira Evropska unija iz IPA fondova.

"Bezbednost potrošača je u Evropskoj uniji na prvom mestu. Važno nam je i da srpski potrošači koriste bezbedne proizvode kao i da srpski proizvodi koji se izvoze garantuju bezbednost u skladu sa evropskim normama", navodi Štefen Hudolin, predstavnik Delegacija Evropske unije u Beogrdu.

Te propise je Srbija sto odsto usaglasila sa evropskim propisima, što garantuje srpski znak usaglašenosti koji odgovra Evropskom C znaku.

"Onog momenta kada budemo punopravni član Evropske unije važiće i u Srbiji C znak, a tada će se povući srpski znak usaglašenosti", ističe Jovan Petrović, pomoćnik ministra privrede.

U Srbiji je pokrenuta i kampanja "Bezbednost nema cenu" kako bi se podstakli građani da pri kupovini biraju bezbedne kućne aparate.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak