Od nje je nasledio talenat: Baka Nikole Đurička je ova poznata glumica

Pink 20.04.2017 18:54
Od nje je nasledio talenat: Baka Nikole Đurička je ova poznata glumica


Baka poznatog glumca je sa vojskom, sa samo godinu dana, davne 1915. otišla u Francusku gde je u Nici, zajedno sa ostalom decom, prvi put nastupala na sceni.Poznata srpska glumica Tomanija Đuričko baka je našeg čuvenog glumca Nikole Đurička. Ona je igrala je u više televizijskih filmova i serija, a njen unuk kaže da je možda i ona razlog što je on počeo da se bavi glumom.

Tomanija Đuričko jeste moja baka i moguće je da se zbog nje i ja bavim glumom - ispričao je Nikola o baki koja ga je nagnala da krene njenim stopama, a čiji je život, neraskidivo vezan za glumu, bio izuzetno težak.

Iako su u vreme kada je počela da se bavi glumom, mladi uglavnom bežali od kuće zbog strasne ljubavi, nju je ta ljubav vezala upravo za putujuće pozorište. Ona se zaputila u svet bez ičega, a vodio ju je instinkt i velika želja da se bavi ovim pozivom.

Tomanija je sa vojskom, sa samo godinu dana, davne 1915. otišla u Francusku gde je u Nici, zajedno sa ostalom decom, prvi put nastupala na sceni. Smisao tih priredbi bila je da se u naslednicima probudi patriotski duh, ali kod nje se probudilo još nešto.

Sa prvom ruskom grupom se brzo rastala, a promenila je mnoga putujuća pozorišta.

Teško smo živeli, nije bilo novca, a lišavali smo se gotovo svega. Ali, beskrajno smo voleli pozorište, ispunjavalo nas je najzdravije drugarstvo i osećali smo da smo srećni - ispričala je Tomanija jednom prilikom.

Kada je počeo rat, ona je prešla u Pančevo, a četiri godine je igrala u ondašnjem Beogradskom dramskom. Doživela je opšta priznanja, ali sačekao ju je otkaz koji je ona, bez pitanja, potpisala. Umesto da zatraži penziju, put ju je odveo u Narodno pozorište gde je često bila zapostavljena uprkos velikim dostignućima.

Tomaniju ste mogli videti u serijama "Povratak otpisanih", "Kamiondžije", "Vruć vetar" i mnogim drugim. Ona je bila udata za Đorđa Đurička sa kojim je dobila sina pilota (oca Nikole Đurička) i ćerku bibliotekarku.

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak