Igor Marojević u Karlovačkoj gimnaziji

RTV 20.04.2017 18:34
Igor Marojević u Karlovačkoj gimnaziji


Gost Karlovačke gimnazije bio je književnik Igor Marojević. U prepunoj Spomen-biblioteci Karlovačke gimnazije, nakon pozdravne reči direktora Milana Đurišića, otpočeo je književni susret koji su moderirale učenice: Anja Desnica, Milica Dragomirović i Tamara Fodor.Igor Marojević je posle uvodnih napomena u vezi sa njegovim stvaralaštvom, pročitao odlomak iz priče "Unutra", a potom je odgovarao na pitanja učenika-moderatora u vezi sa poetikom navedene priče.

Pitanja su se odnosila na upotrebu urbane leksike i internet terminologije u tekstu, problem dvostrukog egzila junakinje (iz Srbije u Nemačku, iz oflajn života u onlajn), na pojam pripovetke kao pripovednog žanra, recepciju "Beograđanki" uopšte i dr.

Igor Marojević u Karlovačkoj gimnaziji

Igor Marojević je otkrio da li su postojali prototipovi za junakinje "Beograđanki" i na koji je sve način ulazio u karakter i psihu svojih junakinja te ko su njegovi povlašćeni čitaoci koji se sa tekstom susretnu još dok je u rukopisu, koliki uticaj muzika ima u njegovom životu i njegovoj prozi, a odgovarao je i na pitanja iz publike: učenike je zanimalo koje je knjige čitao kada je bio u njihovim godinama, koliko je sam aktivan na socijalnim mrežama, da li se na isti način odnosi prema literaturi kao pisac i kao urednik i slično.

Promocija je trajala sat vremena da bi se razgovor o savremenoj srpskoj prozi nastavio i nakon zvaničnog dela promocije.


Igor Marojević u Karlovačkoj gimnaziji

Susret sa Igorom Marojevićem je nastavak višegodišnjih, tradicionalnih "Razgovora sa savremenim srpskim piscima" tokom kojih se učenici Gimnazije susreću sa najkvalitetnijim domaćim piscima, čiji je koncept osmislila profesorka književnosti, Ljiljana Maletin Vojvodić. Tako je nakon Milorada Pavića, Slobodana Tišme, Svetislava Basare, Dragana Velikića, Srđana Tešina u Gimnaziji gostovao i Igor Marojević

Organizatorka događaja i saradnik u projektu i ovoga puta je bila profesorka srpskog jezika, Merima Aranitović, koja je osmislila koncept "Dana Branka Radičevića", u okviru kojeg su "Razgovori sa piscima" i nastali.

Igor Marojević u Karlovačkoj gimnaziji

25. aprila nas očekuje susret na istom mestu, gde će gost Gimnazije biti ovogodišnja dobitnica nin-ove nagrade, Ivana Dimić.

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak