Provedite praznik u Pragu, Budimpešti ili u Veneciji

Super Odmor 20.04.2017 14:25
Provedite praznik u Pragu, Budimpešti ili u Veneciji


Svako od nas za vreme praznika voli da putuje i upoznaje gradove o kojima smo čuli razne priče od prijatelja ili videli zanimljive repotaže na TV kanalima.Ovog 1. maja, pošto imamo četiri slobodna dana, bićemo u prilici da sebi priuštimo neko putovanje i obilazak zanimljivih gradova, uz skromni budžet. Ukoliko malo više posvetite vremena traženju zanimljivih destinacija, tu su interesantna putovanja u Prag, Veneciju ili Budimpeštu.

Prag

Prag neće ostaviti ravnodušnim nijednog ljubitelja putovanja i evropske istorije. O Pragu je teško pričati, ukoliko se ovaj “Zlatni grad” ne poseti i onda oseti kultura naroda, običaji, životi Čeha i Čehinja.

Praško gradsko jezgro je staro vekovima a i dalje ostavlja bez daha svakoga ko prošeta preko mostova i brojnih trgova. 

Ako vam se desi da zalutate u ovom gradu, jer poseduje mogobrojne ulice i uličice koje krivudaju, odvajaju se pa zatim preklapaju u ulivaju jedna u drugu, mnogo ćete videti i zasigurno uživati u svemu tome. U tim mnogobrojnim uličicama su smešteni brojni restorani, pivnice i džez klubovi. Svako može pronaći ono što je lepo za oko i prija uhu.

Provedite praznik u Pragu, Budimpešti ili u Veneciji

Deo grada koji je očaravajući je Ostrvo Kampa. Na bilo kojoj klupi da sednete u ovom predivnom delu grada uživaćete, uz šum Vltave. Treba posetiti Praški hrad, ali i prošetati se Karlovim mostom.

 Legenda kaže da ko se poljubi na sredini najstarijeg i najlepšeg mosta u Pragu, mora da se za godinu dana venča, tako da se svakodnevno vide zaljubljeni parovi koji razmenjuju poljupce baš na sredini Karlovog (kamenog) mosta.

A da ovo nije puko verovanje, imali smo priliku i da upoznamo nekoliko bračnih parova koji kažu da je to istina i da su oni najbolji primeri ovakve urbane legende.

Provedite praznik u Pragu, Budimpešti ili u Veneciji

Ako ste se odlučili da posetite Prag, obavezno treba videti i astronomski časovnik Orloj, koji je star šest vekova i nalazi se na zgradi Gradske većnice na starom gradskom Trgu. Jedna od glavnih turističkih atrakcija je i Praški dvorac, odakle je najbolji pogled na celi Zlatni grad. Zanimljivo je da je on i jedan od najvećih srednjovekovnih zamaka na svetu.

Budimpešta

Ukoliko se ipak opredelite za Budimpeštu, morate znati da se ovaj prelepi grad sastoji od dva dela: Budima i Pešte odvojenih rekom Dunav. Budimpešta je sve popularnija vikend destinacija za domaće turiste.
U Budimpešti postoji 9 mostova, preko reke Dunav. Najpoznatiji je Lančani most koji je prvi kameni most koji povezuje Peštu i Budim. Most je dužine 380m, sa 48m visokim stubovima.

Postoji legenda, da je arhitekta, koji je radio lavove koji se nalaze na obe strane mosta, toliko bio uveren u kvalitet svog rada, da je rekao kako će skočiti s mosta u Dunav ako iko pronađe neku grešku. Na samoj ceremoniji otvaranja mosta, jedan dečak je primetio da lavovi nemaju jezik, pa je arhitekta skočio u Dunac. Inače, lavovi imaju jezik, ali se mogu videti samo ako ste u istoj ravni sa lavovima. 

Provedite praznik u Pragu, Budimpešti ili u Veneciji


Obavezno treba videti Cipeliće na šetalištu na obali Dunava, nedaleko od Mađarskog parlamenta. Tu ćete naići na 60 pari starih cipela, ženskih, muških i dečijih napravljenih od gvožđa. Ovaj potresni spomenik posvećen je mađarskim Jevrejima koje su u zimu 1944.-1945. godine streljali članovi Partije strelastog krsta.

Poseta Budimpešti nije kompletna bez obilaska Trga heroja sa Milenijumskim spomenikom gde je prikazana mađarska istorija od vremena dolaska na ove prostore 896 godine. Budimski dvorac, Budim ili Grad je dvorski kompleks mađarskih kraljeva u Budimpešti, čiji prvi delovi potiču iz 1265. godine. U prošlosti je takođe bio poznat kao Kraljevska palata i Kraljevski dvorac. 

Provedite praznik u Pragu, Budimpešti ili u Veneciji

Imaćete vremena da uživate i u Ribarskoj tvrđavi, bajkovitoj znamenitosti u Budimpešti koja se nalazi iza sakristije crkve sv. Matijaša, i omogućuje izvrstan pogled na Dunav i Peštu.

Zgrada Parlamenta je vrlo impresivna, a građena je po uzoru na zgradu parlamenta u Londonu. Mora se priznati da je jedna od najpoznatijih turističkih simbola Mađarke. Nekada je bila najveća zgrada parlamenta na svetu, a danas je još uvek treća.

Ovaj biser Dunava skoro u svakoj drugog ulici ima poneku bistu pored koje obavezno morate da se slikate. Ulica Vaci (Uliva Váci) je oduvek bila glavna pešačka i šoping ulica u Budimpešti. U njoj prodavnice sa suvenirima rade do kasno u noć i možete, uz relativno malo para, kupiti neku sitnicu za uspomenu.

Venecija

Ukoliko ste gledali film, a sada pratite i seriju “Santa Maria della Salute”, uživaćete u poseti Veneciji, jer ćete imati priliku da vidite čuvenu crkvu koja je opevana u stihovima pesme “Santa Maria della Salute” Laze Kostića. 

Čuveni pesnik ju je napisao inspirisan životom njegove velike i neostvarene ljubavi, Lenke Dunđerski.

Kada stupite nogom na tle Venecije, ovaj “grad zaljubljenih” vas osvaja na prvi pogled. Izgrađen je na vodi, odnosno podignut na močvarnom zemljištu kojim je prolazio prirodni kanal – današnji “Canal Grande”. Gondole su najpoznatiji simbol ovoga turističkog mesta u severoistočnoj Italiji.

Provedite praznik u Pragu, Budimpešti ili u Veneciji

Obavezno treba posetiti Trg Svetog Marka. Prelepa bazilika Svetog Marka, locirana je na trgu sa istim nazivom. Lođa na vrhu crkve nudi spektakularni pogled na grad. Jedan od prepoznatljivih raskošnih građevina IV veka je i Duždeva palata. Sama namena palate je bila da pokaže moć i bogatstvo Mletačke republike. 

Provedite praznik u Pragu, Budimpešti ili u Veneciji

Vodeni kanali i uske ulice daju upečatljivost Veneciji, kao i mostovi Uzdaha i Rialto. Za most Uzdaha legenda kaže da je most dobio ime po uzdasima zaljubljenih koji bi se na njemu poljubili sa zalaskom sunca. Istina je, ipak, drugačija. Most je izgrađen u XVII veku sa namenom povezivanja starog zatvora, smeštenog u Duždevoj palati, i novog, odmah preko reke. Veliki engleski romantičar, Lord Bajron, je ipak bio nešto realniji, jer je ispričao priču o Mostu, po kome su hodali zatvorenici i bacali poslednji pogled na slobodu i život, jer su odlazili na pogubljenja.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak