Plate ne moraju na račun, može i keš na ruke

Novosti 19.04.2017 09:14
Plate ne moraju na račun, može i keš na ruke


Poslednjih meseci država sve glasnije zove penzionere da odustanu od poštara i penzije počnu da primaju preko tekućih računa.Nijedan propis u Srbiji, međutim, najstarije građane, baš kao ni radnike, ne obavezuje da do svog novca dolaze preko banaka. I među zaposlenima sve je više onih koji bi svoju platu radije videli u koverti, a ne na računu.

Tako bi izbegli bankarske troškove koji godišnje iznose najmanje 1.200 dinara.

Zaposleni su već zaboravili blagajne i redove pred vratima kada "krene" plata. Gotovinske isplate su još "žive" samo kod poslodavaca koji ne plaćaju poreze i doprinose na pun iznos plate, pa tako izbegavaju poreznike. Legalna, propisno oporezovana, plata "na ruke" izašla je iz mode, ali ne i iz zakona.

“Zakonom o radu nije propisan način isplate zarade, odnosno nije propisano da se zarada mora uplatiti na tekući račun zaposlenog”, rečeno je "Novostima" u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

“Pravilnikom o sadržaju obračuna zarade, odnosno naknade zarade je propisano da obračun zarade, "platni listić", sadrži podatke o zaposlenom, uključujući i naziv banke i broj računa na koji se isplaćuje zarada. Ovo znači da poslodavci za zaposlene koji nemaju otvoren tekući račun u nekoj banci, koji su se izjasnili za isplatu zarade "na ruke", ne popunjavaju ove podatke u "platnom listiću"”, navode.

Da ni po jednom zakonu za koji su oni nadležni, građani za prijem plata i penzija nisu obavezni da imaju otvorene tekuće račune, niti poslodavac i država smeju time da ih uslovljavaju, potvrdili su i u Narodnoj banci Srbije.

“Zakonom o platnim uslugama propisuju se vrste platnih usluga, među kojima je usluga otvaranja i vođenja platnog računa, kao i to ko može da pruža platne usluge. Na osnovu ovog zakona NBS je donela odluku kojom se propisuju bliži uslovi i način otvaranja, vođenja i gašenja tekućih računa. Ali navedenim zakonom i odlukom nije utvrđena obaveza da fizička lica moraju da otvore tekući račun u banci na koji će primati uplate zarade od poslodavca, niti drugi propisi NBS regulišu ovo pitanje”, ističu u centralnoj banci.

Nebojša Atanacković, predsednik Unije poslodavaca objašnjava da je jednostavnije iz ugla poslodavca da plate radnicima isplaćuju preko tekućih računa.

“U suprotnom, taj iznos bi dizali iz banke i time rizikovali da ih neko i opljačka. Transferom preko banaka zaobilaze ovu proceduru, a i većini radnika to više odgovara. Zaposleni žele da koriste kartice, podižu kredite. Moderne zemlje su skoro potpuno izbacile keš iz upotrebe”, kaže Atanacković.

S druge strane, Zakon o obavljanju plaćanja pravnih lica, preduzetnika i fizičkih lica koja ne obavljaju delatnost propisuje da građani mogu za izvršavanje platnih transakcija da imaju tekuće i druge platne račune. Tim zakonom propisano je da su preduzeća i preduzetnici dužni da otvore tekući račun kod banke, a da građani - mogu da imaju tekuće račune.

“Propisana obaveza pravnih lica i preduzetnika da novčane poslovne transakcije obavljaju preko tekućeg računa u funkciji je ostvarivanja planirane fiskalne politike, suzbijanja sive ekonomije i jačanja finansijske discipline”, ističu u Ministarstvu finansija.

“Za razliku od preduzeća i preduzetnika, ovim zakonom propisano je da fizička lica koja ne obavljaju delatnost mogu za izvršavanje platnih transakcija imati tekuće i druge platne račune kod pružalaca platnih usluga, utvrđenih zakonom kojim se uređuju platne usluge”, kažu u Ministarstvu.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak