Ugrožen Tviter? Pojavila se nova društvena mreža

Vesti Online 18.04.2017 19:36
Ugrožen Tviter? Pojavila se nova društvena mreža


Ovih dana je u fokusu jedna mreža koja preti da postane ozbiljna konkurencija Tviteru. Ona se zove Mastodon.Reč je o besplatnoj, društvenoj mreži otvorenog koda, koja je nastala u septembru prošle godine, ali ovih dana doživljava ubrzanu popularnost.

Po rečima njenog osnivača po imenu Eugen Roko, veliki broj korisnika je privučen jenostavnim interfejsom koji je skoro pa kopija Tviterovog Tvitdek-a. Tu je vertikalni tajmlajn, možete retvitovati statuse korisnika, fejvovati, a postovi nisu tvitovi već se zovu “toots.” Ipak, neke druge stvari se veoma razlikuju.

Prva razlika jeste u broju karaktera: Dok Tviter broji 140, Mastodon ih ima 500. U statusu možete podesiti upozorenje na osetljivi sadržaj koji će biti skriven iz “show more” linka, što vam daje mogućnost da koristite status na više kreativnih načina.   

Post može biti potpuno javan, privatni ili neizlistani, što znači da će se i dalje videti, ali samo na vašem profilu, dok se ne vide na javnoj vremenskoj liniji.

Ipak, glavna razlika je ta da je ovo otvoreni, nekomercijalni i necentralizovani softver na velikom broju nezavisnih servera. Ovo zapravo i nije društvena mreža u tradicionalnom smislu.

Svaka instanca ima svoj krug korisnika ali i dalje možete pratiti i vršiti interakciju sa drugim korisnicima sa ostalih servera. Lokalna vremenska linija prikazuje “tootove” sa vašeg servera, ali centralna vremenska linija, ili ti “Federated timeline,” pokazuje statuse sa vašeg servera, ali i sa servera osoba koje pratite.

Jedan od benefita uvida u više instanci je taj da svaka od njih ima svoja lokalna pravila.: na primer, glavna instanca - Mastodon.social, ima striktna pravila koja zabranjuje nacizam, rasizam, seksizam, ksenofobiju i ostale vrste diskriminacije, što je direktan odgovor na problem Tvitera koji upravo sa ovim vodi tešku bitku i gubi korisnike.

Ukoliko želite da se malo odmorite od tvitera, a da ostanete u poznatom korisničkom okruženju kao na Tvitdek-u, Mastodon je odlično rešenje.          


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak