Узајамна подршка 'Просвјете' и Матице исељеника

РТС 18.04.2017 12:57
Узајамна подршка 'Просвјете' и Матице исељеника


Професорка српског језика, књижевница и члан УО Просвјета из Беча, Светлана Матић посетила је 12. априла Матицу исељеника и Срба у региону у Београду, где је разговарала са Миодрагом Јакшићем, првим човеком најстарије институције у Србији која је посвећена сарадњи са нашим расејањем, основане 1951. године.У конструктивном разговору проф. Матић је информисала председника МИС-а Јакшића о бројним културно-просветним активностима које СПКД Просвјета - одбор у Аустрији реализује већ пуних шест година и ради на очувању српске културе, језика, ћириличног писма и националног идентитета.

Миодраг Јакшић је показао посебно интересовање за функционисање рада Просвјетине школе српског језика, која већ пуних четири године, уз помоћ Управе за сарадњу са дијаспором и Србима у региону и Црквене општине Свети Сава у Бечу, успешно функционише. Матићева је истакла да очекује да овај Просвјетин пионирски подухват опстане и буде подржан од највиших државних институција у Србији, а ова настава уврштена у систем српских допунских школа, јер је очување српског језика стратешки важно питање, у чему су се саговорници сложили.

Договорена је заједничка сарадња у наредном периоду, као и подршка Просвјете у обогаћивању и формирању библиотеке при Матици исељеника.

Проф. Светлана Матић је позвала М. Јакшића да заједно са својим тимом дође у Беч, представи Матицу исељеника и упозна се са Просвјетиним активностима.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak