U Nišu napravljena učionica fizike na otvorenom

Južne Vesti 14.04.2017 18:28
U Nišu napravljena učionica fizike na otvorenom


Edukativne postavke na kojima će osnovci i srednjoškolci moći na kreativan način i kroz praktičan rad da uče fiziku, nalaze se u “Parku znanja” koji je otvoren u Regionalnom centru u Ulici Pariske Komune u Nišu.U njemu se, pored 4 postavke, nalazi i “SI školica”, a započeli su i sa ispisivanjem broja Pi.
Ubuduće će svi koji žele da se kroz igru bave naukom moći da dođu u učionicu na otvorenom i rade na Arhimedovoj beležnici koja je najzanimljivija po tome što svako može samostalno da izračuna vrednost svog broja Pi. 

Galilejevo klatno će onima koji ga budu koristili omogućiti da utvrde od čega zavisi period oscilovanja klatna. Stariji od 15 godina će na osnovu nekih merenja moći da utvrde koliko je gravitaciono ubrzanje u tom delu grada.

U parku je postavljen i Paskalov tron koji je osmišljen tako da omogući učenicima da se bave fenomenom pritiska čvrstih tela.

Interaktivni ogled moći će da izvedu na postavci Faradejev magnetni tunel, a tu će moći da porede brzinu, odnosno vreme slobodnog padanja različitih materijala kroz različite sredine.

Postavku su osmislili profesori fizike Ivana Krulj i Vladan Mladenović, a pored želje da učionica na otvorenom bude estetski privlačna onima koji je posete, želeli su i da omoguće svima koji su zainteresovani za nauku da nešto praktično nauče.

Instalacije su jedinstvene po tome što su interaktivne, podrazumeva se učešće posetilaca, a svaka je zapravo jedno nastavno sredstvo, koje uz sebe ima informacionu tablu koja sadrži kratku biografiju naučnika čije delo stoji uz to. Na samim instalacijama postoje i uputstva za upotrebu i rad na njima - kaže Krulj.

“SI školicu” koja se takođe nalazi u “Parku znanja” deca će moći da koriste da se upoznaju sa SI sistemom osnovnih fizičkih veličina i jedinica. Članovi tima Regionalnog centra su počeli da ispisuju broj Pi duž staze. Zasad je ispisano 147 cifara, a plan je da svi učenici niških škola nastave da ispisuju cifre duž celog grada.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak