Albanija priznala Srbe kao nacionalnu manjinu

N1info 13.04.2017 11:40
Albanija priznala Srbe kao nacionalnu manjinu


Vlada Albaniej usvojila je Predlog zakona o zaštiti nacionalnih manjina u kojem je navedeno da se nacionalnim manjinama u toj zemlji smatraju Grci, Makedonci, Vlasi, Romi, Egipćani, Crnogorci, Bošnjaci i Srbi.lbanija prvi put donosi ovakav zakon, a njegovo donošenje usloivila je Evropska unija nastavkom pregovora za članstvo u toj organizaciji.

"Ovaj zakon reguliše ostvarivanje prava pripadnicima nacionalnih manjina u Albaniji, u skladu sa odredbama Ustava Albanije, Okvirne konvencije Saveta Evrope za zaštitu nacionalnih manjina ratifikovane 1999. godine i međunarodnih ugovora iz oblasti ljudskih prava", navodi se između ostalog u tekstu Predloga zakona.

Pripadnici manjina treba da poštuju pravnu državu, teritorijalnu celovitost i suverenitet Albanije.

Zakonom se garantuje predstavljanje i negovanje kultura nacionalnih manjina, etničkih, jezičkih i verskih karakteristika i tradicija, kao i prava u identifikaciji i obrazovanju.

U članu 3 zakona navodi se da su nacionalne manjine sada formalno priznate zakonom, na inicijativu Vlade i na predlog ministra unutrašnjih poslova, a na osnovu zahteva predstavnika manjina.

Prema popisu stanovništva, u Albaniji živi 155, a nezvanično oko 40.000 Srba.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak