Osmaci polagali probni ispit: Matematika osrednje teška

Novosti 08.04.2017 08:04
Osmaci polagali probni ispit: Matematika osrednje teška


Učenici osmog razreda osnovnih škola danas polagali probni završni ispit. Rešavali zadatke na osam jezika, danas maternji jezik i kombinovani testUČENICI osmog razreda u celoj Srbiji danas su tačno u podne počeli polaganje probnog završnog ispita. Rešavali su test iz matematike, a prema prvim utiscima đaka, najteži je bio poslednji zadatak. Učenike su mučili procenti, ali kažu da je test bio očekivane težine.

Za učenike je posebno važno, napominje Milan Bajić, direktor beogradske OŠ "Josif Pančić", to što su iskusili kako izgleda čitava procedura polaganja, jer će tako biti spremniji za pravi završni ispit.

- Učenici su donosili knjižice, upisivali šifru, osetili koliko vremena imaju za polaganje - kaže Bajić, u čijoj školi su đaci iz čak šest odeljenja rešavali test. - Rezultate i zadatke nećemo objavljivati još neko vreme, jer su mnoge škole imale učenike koji su bili sprečeni da izađu na test, pa će to uraditi naknadno.

U Zavodu za vrednovanje kvaliteta obrazovanja "Novostima" je rečeno da test može da bude objavljen deset dana nakon polaganja.

Prema Bajićevim rečima, generalni utisak učenika i nastavnika je da je test srednje težine - nekima lak, a lošijim đacima težak.

- Zadatak sa izračunavanjem procenata bio je najteži - kaže Maša S., učenica jedne beogradske škole, koja iz matematike ima peticu. - Dva zadatka mi sigurno nisu tačna, a za još dva nisam sigurna. Mogla sam i bolje da uradim, ali ovo mi je bio dobar test da vidim koji deo gradiva treba više da obnavljam.

Učenicima sa slabijim ocenama laki su bili samo prvi zadaci, koji su na početnom nivou, a uspeli su uglavnom da urade i one na srednjem nivou. Poslednje, najteže zadatke, mnogi nisu ni pokušavali da reše.

Učenici su juče test polagali, osim na srpskom, i na sedam manjinskih jezika. Test iz matematike i kombinovani test samo su prevedeni sa srpskog, a zadaci iz maternjih jezika pisani su za svaki jezik posebno.

Test iz srpskog, odnosno maternjeg jezika, osmaci će polagati danas od 9 do 11 časova, a od 11.30 će početi

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak