Matematika utkana u sve delatnosti

RTV 07.04.2017 07:33
Matematika utkana u sve delatnosti


Još su Pitagorejci govorili da svetom upravljaju brojevi. Matematika je do danas ostala neiscrpna oblast za rađanje novih mogućnosti i rešenja.Oni kojima su računanje i statistika ljubav i profesija, prisustvovali su predavanju čuvenog francuskog matematičara i dobitnika Fildsove medalje Sedrika Vilanija, koji će osim Rektorata u Novom Sadu, narednih dana posetiti i beogradski i niški univerzitet.

Glava svakog vrhunskog matematičara vrvi od ideja, tvrdi Vilani. One su preduslov za stvaranje, a za njihovo rađanje nema pravila: nekad sevnu kao munja, a nekad su potrebne godine rada kako bi se konkretizovale.

"Kada ste matematičar, bilo kao istraživač ili kreativna osoba, vaša opsesija je kako pronaći novu, najbolju ideju. To nije lak izazov, to nije nešto što zaista može da se predvidi. To izgleda kao: Uuu, imam ideju, imam rešenje za ovaj problem, imam ideju za nešto treće, ili možda imate ideju koja predstavlja novi brend", kaže Vilani.

Stopama renomiranog Vilanija, ambiciozno svake godine kreću nove generacije studenata matematike čiju praktičnu primenu nije pokorila ni digitalizacija. Naprotiv, kompletne računarske platforme i savremeni svet funkcionišu oslanjajući se na brojke, a matematičari brzo pronađu svoje mesto na tržištu rada, kažu na PMF-u u Novom Sadu.

"Mi imamo niz programa koji su veoma bliski IT-u, to je pre svega program primenjene matematike, nauke o podacima, koji je jedan zaista multidisciplinarni program, dominantno zasnovan na matematici, ali krajnje primenljiv", kaže prof. dr Nataša Krejić sa Departmana za matematiku i informatiku Prirodno-matematičkog fakulteta u Novom Sadu.

S tvrdnjom da je informatika u stvari kompjuterizovana matematika, saglasni su i u Društvu matematičara Novog Sada, koje trenutno broji oko 200 članova.

"Čim uključite računar, uključili ste matematičku spravu. Od statistike koja je danas svuda prisutna, u medicini i gde god hoćete. Znači u bilo kojoj ozbiljnijoj delatnosti, prisutna je matematika. Tamo gde nema matematike, to je za mene tanka priča", kaže prof. dr Siniša Crvenković, član Upravnog odbora Društva matematičara Novog Sada.

Elementarno matematičko znanje ili profesionalno angažovanje u toj oblasti, moguće je uspešno ostvariti konstantnim učenjem i usavršavanjem, dok je za vrhunske rezultate u naučnom smislu, pored svega navedenog, potrebno i zrno talenta, dodaju naši sagovornici.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak