Haško tužilaštvo: Odbaciti Mladićev zahtev za privremeno oslobađanje

Novi Magazin 03.04.2017 21:05
Haško tužilaštvo: Odbaciti Mladićev zahtev za privremeno oslobađanje


Tužilaštvo Haškog tribunala zatražilo je da sud, kao neosnovan, odbije zahtev generala Ratka Mladića da bude privremeno pušten na slobodu radi lečenja u Rusiji.U danas objavljenom odgovoru na Mladićev zahtev, tužioci navode da on ne ispunjava uslove za privremeno oslobađanje, s obzirom na težinu optužbi protiv njega i nto da je u bekstvu bio dugo pošto je optužen.

Po tužiocima, postoji značajan rizik da se Mladić, ukoliko bi bio privremeno oslobođen, ne vrati na izricanje presude, koje se očekuje do kraja godine.

Ratni komandant Vojske Republike Srpske, general Mladić (75) optužen je za genocid u Srebrenici, progon Muslimana i Hrvata širom BiH koji je u šest bosanskih opština imao razmere genocida, terorisanje stanovništva Sarajeva dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem i uzimanje vojnika Unprofora za taoce, 1992-95.

Kao tvrdnju bez dokaza u medicinskoj dokumentaciji, haško Tužilaštvo odbacuje navod Mladićeve odbrane da mu se zdravstveno stanje progresivno pogoršalo u pritvoru u Sheveningenu.

"Naprotiv, optuženi je stigao u Tribunal teško bolestan, pošto se njegovo zdravlje značajno pogoršalo dok je bio u bekstvu. Kao što je i sam izričito priznao, lečenje koje je usledilo, spaslo mu je život", naglasili su tužioci.

Lečenje koje su sproveli lekari u sudskom pritvoru i specijalisti u haškoj bolnici Bronovo, "znatno je unapredilo" Mladićevo stanje, ocenilo je Tužilaštvo, bez obzira na "trajni rizik koji za zdravlje optuženog predstavljaju medicinski problemi koji potiču iz doba dok je bio u bekstvu".

Mladićevu odbranu tužioci optužuju da je "pogrešno predstavila" nalaze lekara iz Rusije i Srbije koji, uz to, s pacijentom nisu imali kontakta u dovoljnoj meri ili uopšte.

"Odbrana, takođe, pogrešno tumači prirodu nedavne medicinske intervencije nad Mladićem, u neiskrenom pokušaju da to predstavi kao dramatično novo pogoršanje njegovog zdravlja", piše u odgovoru Tužilaštva.

Suprotno tvrdnji odbrane, Mladić i dalje uživa "primerenu medicinsku negu" koju mu pruža profesionalno osoblje.

Haško tužilaštvo ocenjuje da ni veštaci odbrane, a još manje medicinska dokumentacija, ne podržavaju zaključak da se Mladićevo zdravstveno stanje pogoršalo od kako je u pritvoru. Sasvim suprotno, Mladićevo stanje se "dramatično popravilo" za to vreme.

Tužioci podsećaju i da je i sam Mladić, u junu 2013, u sudnici zahvalio Tribunalu i njegovom medicinskom osoblju što su mu "spasli život" i "izvukli ga iz groba", rekavši da bi "odavno bio kod Svetog Petra" da nije u Hagu.

Mladićevi branioci su 20. marta zatražili od Haškog tribunala da Mladića privremeno pusti na lečenje u Rusiju, zato što mu se početkom marta pogoršalo zdravstveno stanje.

Kako je odbrana navela u zahtevu, Ruska Federacija je prihvatila da se pridržava svih uslova koje bi Tribunal propisao, i da Mladića vratu u Hag kada bude pozvan.

Odbrana, pozivajući se na svoje medicinske specijaliste, ruske lekare i "nezavisne" eksperte tvrdi da Mladić u proteklih gotovo šest godina, koliko je u pritvoru u Sheveningenu, nije imao primerenu medicinsku negu i da mu se zbog toga stanje pogoršalo.

Mladić je pre hapšenja, krajem maja 2011, preživeo tri moždana udara, a od tada je nekoliko puta bio prebacivan u hašku bolnicu Bronovo na ispitivanja i lakše intervencije.

Mladićeva odbrana tvrdi da se njegovo zdravstveno stanje stalno pogoršava i da je, usled rizika od novog moždanog udara ili infarkta, neophodno bolničko lečenje u jednoj ruskoj bolnici koja je pristala da ga prihvati.

Naziv te bolnice Tribunal nije izneo, kao i sve pojedinosti o Mladićevoj bolesti, koje sud smatra privatnim. Iz zahteva odbrane proizlazi da je Mladić, početkom marta, ponovo bio u bolnici Bronovo.

Odluku o zahtevu odbrane doneće raspravno veće holandskog sudije Alfonsa Orija (Alphons Orie). Na osnovu sudske prakse, malo je verovatno da će Tribunal Mladića pustiti na privremenu slobodu uoči izricanja presude.

Mladićevi branioci upozorili su da je marta 2006. Tribunal odbacio istovetni zahtev bivšeg predsednika Srbije Slobodana Miloševića koji je ubrzo umro u sudskom pritvoru.


Izvor