Počeo upis prvaka

RTS 03.04.2017 21:05
Počeo upis prvaka


Škole u Srbiji počele su da primaju prijave za upis đaka u prvi razred. Upis će trajati naredna dva meseca, ali i oni koji zakasne mogu to učiniti tokom leta, odnosno do kraja avgusta.Procene Ministarstva prosvete su da će od 1. septembra u školske klupe sesti 68.000 do 70.000 prvaka, a ove godine u školu polaze mališani rođeni od 1. marta 2010. godine do kraja februara 2011.

U Osnovnoj školi "Kralj Petar Prvi", prvog dana ima roditelja koji su došli da upišu dete u školu, ali nema gužve. Direktor škole Mladen Stevanović kaže da se roditeljima ne žuri, jer imaju dva meseca pred sobom za predaju dokumenata i testiranje mališana.

On kaže da je za prijavu dece za upis u prvi razred neophodno poneti izvod iz matične knjige rođenih deteta, potvrdu o prebivalištu i lekarsko uverenje, a da se najčešće naknadno donosi uverenje o završenom pripremnom predškolskom programu.

Da bi dete dobilo lekarsko uverenje neophodno je da se obave pregledi specijalista: ORL, oftalmologa, fizijatra, logopeda, stomatologa.

"U prethodnih nekoliko godina škola "Kralj Petar Prvi" je upisivala više od 70 đaka pravaka. Tako će biti i ove. Jedan broj učenika će sigurno biti sa drugih opština", rekao je Stevanović za Tanjug.

Ono što privlači roditelje sa drugih opština da upišu svoju decu u ovu školu je, kako kaže, dobra organizacija, dva strana jezika.

U školi je od ove godine uvedena i elektronska prijava za upis u prvi razred.

Pedagog škole Vesna Radonjić kaže da su na upisu roditelji uplašeniji od dece, te često svoj strah prenose i na decu.

Ona kaže da nema razloga za strah. Objašnjava da testiranje počinje razgovorom sa roditeljem i detetom, a da se nakon toga razgovara samo sa detetom.

"Taj razgovor ne sadrži ništa što dete u svom iskustvu već nije imalo. To su pitanja sa kojima se dete sretalo, bilo u vrtiću ili kroz neko do tada stečeno iskustvo", rekla je Radonjićeva.

Na testiranju se posmatra, kako kaže, kakva je pažnja deteta, koliko je ono u stanju da izdrži na jednom mestu tokom ispitivanja, na koji način prima instrukcije, da li dobro razume postavljeno pitanje.

U školama će mesta biti za sve prvake, a kako je osnovno obrazovanje obavezno zaprećene kazne za roditelje ili staratelje koji ne upišu dete u školu su od 5.000 do 50.000 dinara.

Škola je dužna da, na zahtev roditelja, a u skladu s njenim mogućnostima, upiše svako dete s područja škole i s područja druge škole.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak