Kako do studija u inostranstvu:

Blic 03.04.2017 20:12
Kako do studija u inostranstvu:


Iskustva naših akademaca i saveti za upisivanje prestižnih univerzitetaNekoliko hiljada mladih iz Srbije svake godine odluči da nastavi školovanje u inostranstvu. Dok im je na raspolaganju čitav niz stipendija i pogodnosti, ključ do svake od njih je dobra priprema.

- Završio sam Ekonomski fakultet u Beogradu, master studije u Barseloni i trenutno sam na drugoj godini studija Univerziteta u Cirihu. Iako mi je fakultet u Srbiji pružio odličnu osnovu, glavna prednost studija u inostranstvu je što tamo dolaze ljudi koji su zainteresovaniji, a takva konkurencija gura. Zatim, usavršava se engleski jezik, a život daleko od porodice priprema i za druge izazove - priča Vladimir Šulaja (26).

Upravo je učenje jezika najvažniji deo pripreme za usavršavanje u inostranstvu, ističe on. Neophodan nivo znanja jezika na kojem je nastava zahteva ozbiljno učenje, a polaganje priznatih međunarodnih jezičkih testova održava se samo nekoliko puta godišnje. Sama priprema za IELTS, ispit koji potvrđuje znanje neophodno za studije na engleskom jeziku, traje nekoliko meseci i košta oko 220 evra. Nešto manje treba izdvojiti i za polaganje, a slično je i s drugim jezicima.

Amerika

- Za studije koje počinju u avgustu ili septembru potrebno je poslati prijavu za studije i finansijsku pomoć do novembra ili decembra prethodne godine, što znači da do tada i ostali dokumenti moraju da budu spremni - prevodi dokumenata, pisma preporuke, motivaciona pisma, rezultati testova - nabraja Dragan Stojković iz Međunarodnog akademskog centra "Education USA" u Srbiji.

Kako kaže, univerzitetima u Americi važan je student kao kompletna osoba, te se osim uspeha u srednjoj školi, za upis na osnovne studije gledaju i vanškolske aktivnosti i poznavanje jezika, a na raspolaganju su stipendije na osnovu akademskog učinka i sportske stipendije. Kako dodaje, studenata iz Srbije ima u svih 50 američkih saveznih država.

Nemačka

Prema podacima Nemačke službe za akademsku razmenu (DAAD), oko 2.900 državljanja Srbije trenutno studira u Nemačkoj, gde postoji više od 2.000 studijskih programa na engleskom.

- U Nemačkoj su školarine za neke programe poput MBA iste za državljane Nemačke ili bilo koje druge zemlje, dok za postdiplomske, doktorske studije i istraživače postoji oko 20.000 fondacija koje nude finansiranja za različite obrazovne profile - kaže Mirko Dautović iz DAAD.

Austrija

Nešto manje, oko 2.200 studenata, obrazuje se u Austriji, čije su najveće prednosti blizina i povoljnije školarine.

- Cene studija nisu na svakom univerzitetu u Austriji iste. U Beču su od 380 do 800 evra, a u Gracu postoji mogućnost refundacije cele školarine ako je student po pravilu univerziteta uspešan - kaže Belma Coković iz austrijske ambasade.

Italija

U Italiji su cene studija od 2.000 evra na trogodišnjim, jednogodišnji masteri su iznad 5.000 evra, a za nastavu na engleskom i više.

- Jedine fiksne školarine su na jednogodišnjim master programima i nije moguće biti oslobođen od plaćanja te školarine. Na ostalim nivoima studija godišnji iznosi se određuju na osnovu porodičnih prihoda, pa je tako moguće i biti potpuno oslobođen plaćanja školarine ako su prihodi niski - ističe Jelena Radovanović iz Italijanskog instituta za kulturu i dodaje da je mladima iz Srbije najprimamljiviji Milano, kao i studijski programi na engleskom.

Francuska

Studije u Francuskoj godišnje upiše oko 750 mladih iz Srbije, a cene na državnim univerzitetima su od 180 do 650 evra godišnje, jer svakog studenta, bilo da je Francuz ili iz inostranstva, Francuska država dotira iz budžeta, što je 11.000 evra godišnje.

- Nekada je Francuska važila kao zemlja u kojoj se pretežno studiraju humanističke i društvene nauke kao i umetnost, ali je danas poznata po svojim multidisciplinarnim programima u domenu tehničkih i prirodnih nauka, koji inače nisu još dovoljno razvijeni u Srbiji. Osim tradicionalne Sorbone, studenti iz Srbije biraju univerzitet u Strazburu, Pariz 6, Pariz 7, Bordo, Nicu - nabraja Jasna Stojković iz Francuskog instituta.

Prilika i za srednjoškolce

Od 2.900 državljana Srbije koji studiraju u Nemačkoj, 2.000 je maturiralo u nemačkom srednjoškolskom sistemu. Veliki broj državljana Srbije pohađa osnovnu i srednju školu i u Italiji, gde je, prema podacima iz 2011/12. godine bilo 9.766 takvih učenika. Italijansko ministarstvo spoljnih poslova i međunarodne saradnje za akademsku 2017/18. godinu nudi ukupno 45 meseci stipendije namenjene državljanima Srbije koji žele da studiraju na postdiplomskim studijama u Italiji, a konkurs je otvoren od 27. marta do 10. maja.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak