Odloženo probno PISA testiranje

Blic 03.04.2017 17:25
Odloženo probno PISA testiranje


Probno PISA testiranje, koje je trebalo da počne danas u 41 srednjoj školi, pomera se za sedam dana.- Testiranje je odloženo za sedam dana zbog donacije računara i lap-topova, koji će omogućiti da se sve radi elektronski, umesto da se ono simulira. Instaliraju se aplikacije i programi koji su neophodni, a kako je u pitanju mobilna oprema, nećemo morati da brinemo o opremljenosti škola - kažu iz Ministarstva prosvete.

Kako je prethodno najavljeno, u probnom testiranju učestvovaće više od 2.000 đaka, rođenih 2001. godine.

- Proba se organizuje da bi se proverile karakteristike testa, a eventualni nedostaci otklonili pre glavnog istraživanja, koje će se održati početkom aprila sledeće godine. Sušina učestvovanja Srbije u najvećoj međunarodnoj proveri kvaliteta obrazovanja nije definisanje naše pozicije u odnosu na druge države, već provera funkcionalnih znanja - isiču iz Ministarstva prosvete.

PISA testiranje organizuje se na tri godine, kada se proverava funkcionalno znanje šesnaestogodišnjaka, a ove godine učenici će prvi put raditi test iz finansijske pismenosti. Novina je i da će sve zadatke raditi pomoću računara.

U Srbiji se PISA istraživanje obavlja od 2001, a do sada se radila provera razumevanja pročitanog teksta, matematike i naučne pismenosti. Na poslednjem testu na kome su učestvovali učenici iz Srbije 2012. godine rezultati su bili ispod proseka - Srbija je zauzela 43. mesto od 65 zemalja. Na poslednjem ovakvom testiranju, održanom 2015. godine Srbija nije učestvovala.


Izvor