Markes i Lorenco traže promenu asfalta na 'Losailu'

Auto Blog 02.04.2017 18:20
Markes i Lorenco traže promenu asfalta na 'Losailu'


Vozači kraljevske klase zatražili su da na stazi „Losail“ bude postavljen novi asfalt do naredne Velike nagrade Katara, posle problema koji su se pojavili ove godine.Staza koja se nalazi severno od Dohe otvorena je 2004. godine, tada je prvi put bila domaćin Moto GP šampionata, a od 2007. godine je uvek prva runda sezone.

Međutim, na njoj nije menjan asfalt otkako je otvorena, što u kombinaciji sa tim da se trke voze noću, po relativno niskim temperaturama za Katar, dovodi do niskog stepena prijanjanja, što otežava uslove vozačima.

Kiša koja je padala tokom prošlog vikenda, kada je trka vožena, takođe je dovela do velikih problema sa drenažom, zbog čega su kvalifikacije otkazane.

„Asfalt je potrebno promeniti, nadam se da će se to desiti do sledeće godine“, rekao je vozač Dukatija Horhe Lorenco, „Razgovarali smo sa Bezbednosnom komisijom, ali nismo daleko odmakli po tom pitanju“.

Aktuelni šampion Mark Markes veruje da je organizatorima Velike nagrade Katara jasno šta treba uraditi da se ne bi ponovili isti problemi.

„Znam da razmišljaju o promeni asfalta, ako ne ove godine, onda za dve godine, pošto ovaj već ima 13 godina. Onda bi mogli da nađu neka rešenja za drenažu, ali takvo vreme nije normalno. Uvek postoji mogućnost da će pada ti kiša, a u budućnosti moraju da budu spremniji nego što je slučaj sada za takve situacije“, naglasio je Markes.

Ovogodišnji Moto GP šampionat nastavlja se Velikom nagradom Argentine 9. aprila.

Rins povredio stopalo, neizvestan za Argentinu

Vozač Suzukija Aleks Rins povredio je desno stopalo na motokros treningu, a posle dodatnih pregleda japanski tim odlučio je da nema potrebe za operacijom.

Stepen povrede novajlije u Moto GP karavanu znaće se u ponedeljak, kada će biti odlučeno da li će putovati sa ekipom u Argentinu na drugu trku šampionata.

Španac je na prvoj trci sezone u Kataru bio deveti. Rins je prošle godine vozio u Moto 2 šampionatu u kojem je zauzeo treće mesto sa 214 poena, ostvarivši dve pobede.


Izvor