Čeferin: UEFA pomaže Srbiji da izgradi nacionalni stadion

Blic 31.03.2017 17:45
Čeferin: UEFA pomaže Srbiji da izgradi nacionalni stadion


Predsednik UEFA Aleksander Čeferin je na poziv prvog čoveka Fudbalskog saveza Srbije Slaviše Kokeze stigao u Beograd i Nacionalnu kuću fudbala. Otvorene su mnoge fudbalske teme, a naša zemlja bi trabalo da dobije nacionalni stadion.- Velika je to čast za mene i Srbiju. Ovo je veliki dan za nas! Dogovorili smo razne vidove saradnje u određenim radnjama koje će doneti boljitak našem fudbalu u budućnosti. Saradnja je odlična, a to se videlo na primeru Partizana - rekao je predsednik FSS-a Slaviša Kokeza.

Slovenac se prijatno oseća u Beogradu.

- Nadam se da dobro razumete moj srpski, učio sam ga u JNA (Jugoslovenska narodna armija), drago mi je što sam tu. Prijatelj sam sa gospodinom Kokezom, takođe imam dobar odnos i sa Tomislavom Karadžićem. Pamtim trenutke kada me je FSS podržavao u trci za predsednika. Mnogo mi znači, jer su me podržali i kada nisam bio u najužem izboru. FSS je pokazao da je mudar. Srbija je geografski mala, ali sportski ogromna zemlja. Bitno je da se napravi infrastruktura koja je daleko do idealne. Sreo sam se sa premijerom Srbije, dobio sam garancije da će borba protiv huliganizma biti nastavljena i da će biti izgrađeni pojedini fudbalski objekti. Govorili smo o nacionalnom stadionu i terenima sa veštačkom travom.

O Nacionalnom stadion

- UEFA je već dosta pomogla, i pomagaće još. Ne možemo da izađemo iz okvira pravila. Premijer je dao garancije da će nacionalni stadion u okolini Beograda biti izgrađen. Da li će stadion dobiti ime po meni? Tomislav Karadžić je reko - "samo ako dam pare" - objasnio je Čeferin.

O kvalifikacijama za SP

- Srbiji ide dobro, Hrvatska ima sjajnu ekipu, Bosna ne zaostaje... Makedonija i Crna Gora nemaju mnogo šanse, a moja Slovenija... I pored toga što navijam za nju, gotovo i da nema šanse.

O huliganima

- Nije važna samo edukacija, nego i represija. Pričali smo sa premijerom i jasno smo rekli da FSS ne može ništa bez pomoći države. Ako ne sarađuju država, policija i ostali organi, Kokeza ne može da ide da hapsi ljude. Ako se to ne reši, Srbija je u opasnosti da bude izbačena.

O Ligi šampiona

- Format jeste u korist najvećih klubova, 86 odsto svih prihoda donesu ekipe iz najjačih liga. Svi su glasali za taj format i UEFA ne može da ratuje sa njima.

O Regionalnoj ligi

- Trenutno je samo u domenu razmišljanja. Možda ih bude nekoliko u Evropi, ali to se tek razmatra. Ipak, nacionalna takmičenja su glavna baza i ona su najbitnija. Imamo sigurnosne probleme, radićemo na tome. Sada nema ništa konkretno.

O Dejanu Stankoviću

- Otvorilo se novo odeljenje, “Fudbalska divizija”, muški predstavnik će biti Dejan Stanković. On je savetnik za razvoj fudbala. Putovaće i pričati o ovoj igri jer je on idol mladih, a ne ja. Odlično radi, a kako se snašao pitaću njegove šefove.

O SP i 48 timova

U vezi broja mesta, UEFA ima daleko najviše mesta, jedina ne igra plej-of, svaka druga u kvalifikacionoj grupi, što je za mene idealna situacija ako imamo 48 ekipa. Svaka reprezentacija iz Evrope će igrati u posebnoj grupi i ako je kvalitetna, svaka će se plasirati dalje iz grupe.

O video tehnologiji

- Video tehnologija neće uskoro biti stalno na utakmicama. Pokazalo se da je to dobra inovacija (meč Španije i Francuske), problem je samo što je duel prekidan.


Izvor