Maratonci četiri puta 'forsiraju' Savu

Politika 31.03.2017 06:34
Maratonci četiri puta 'forsiraju' Savu


Na 30. beogradskom maratonu 22. aprila učesnici će dva puta trčati preko Brankovog mosta i Mosta na Adi, glavne atrakcije nove traseJoš 1989. godine uz pomoć Freda Liboua, osnivača i direktora Njujorškog maratona trasirana je staza Beogradskog maratona kojom se trčalo od trećeg maratona 1990. do 29. koji je održan prošle godine.

Ta trasa, njeni rekordi i rekorderi odlaze u istoriju jer će se 22. aprila na 30. beogradskom maratonu trčati novom trasom.

Nova trasa polumaratonske i maratonske trke sudeći po onom što je rečeno na predstavljanju u Skupštini Beograda biće mnogo zanimljivija i učesnicima i svima koji budu posmatrali snimke i fotografije s ove manifestacije.

– Razmišljanja i pripreme za promenu staze trajale su godinama a 20. decembra kada je gradonačelnik Siniša Mali najavio prelazak na novu trasu počeli smo da radimo na sprovođenju ove ideje u delo. Staru stazu smo prevazišli brojem učesnika, i sam Beograd ju je svojim razvojem prevazišao. Želeli smo da da trasu učinimo atraktivnijom za učesnike, maratonce i polumaratonce, kao i gledaoce, direktne i posredne i da tu „najlepšu razglednicu Beograda” kako je Beogradski maraton davno nazvao Đoko Vještica učinimo još lepšom. Maratonci više neće trčati dva istovetna kruga Novim Beogradom, a pored Brankovog mosta svi učesnici polumaratona i maratona od ove godine od ove godine trčaće i novim Mostom na Adi u oba smera, prvi put i starim jezgrom Zemuna i nekim bulevarima i ulicama Novog Beograda. Dobili smo sertifikate Međunarodnog udruženja maratona i uličnih trka (AIMS) i Međunarodne asocijacije atletskih federacija (IAAF) za polumaratonsku i maratonsku stazu i na njima će se ispunjavati norme za učešće na najvećim svetskim takmičenjima, kao i na onoj koju smo trasirali uz pomoć Freda Liboua – rekao je Dejan Nikolić, direktor Beogradskog maratona.

Od odluke o promeni staze do dobijanja sertifikata trebalo je obaviti dosta posla.

– Radili smo mesecima da nova trasa bude usvojena do 30. njegovog izdanja, jer je to najznačajniji događaj u glavnom gradu u sezoni. Dobili smo neophodne sertifikate i dozvole. Sa Sekretarijatom za saobraćaj proveravali smo više puta sve predloge mogućih staza da bi staza bila što atraktivnija a da bi grad što bolje funkcionisao, sa Sekretarijatom za javni prevoz radili smo na što boljem prevozu učesnika maratona i Beograđana, takođe i sa Upravom za saobraćaj Ministarstva unutrašnjih poslova čijih 1.500 pripadnika obezbeđuje manifestaciju, Beograd put već mesec i po dana sređuje novu trasu maratona i polumaratona, koja prvi put uključuje i Opštinu Čukarica, a uskoro će na trasu izaći i radnici Gradskog zelenila i Gradske čistoće da bi staza bila čista i bezbedna – rekao je Darko Glavaš, v. d. sekretara Sekretarijata za poslove odbrane, vanredne situacije, komunikacije i koordinaciju odnosa s građanima.

Novu trasu povoljno je ocenio i Miodrag Popović, v. d. predsednika Turističke organizacije Beograda, partner Beogradskog maratona u predstavljanju ove manifestacije u inostranstvu:

– Nova staza omogućiće učesnicima i svima koji posmatraju fotografije i snimke sa 30. Beogradskog maratona da naš grad vide iz nove perspektive i to potkrepljuje činjenicu da turizam nije nije samo privredna grana, već društvena pojava. Beogradskim maratonom počinje nova turistička sezona, a on značajno uvećava broj gostiju Beograda. Ove godine to je već napravilo Evropsko atletsko prvenstvo u dvorani, međutim Beogradski maraton to radi već 30. godinu i svake godine dovodi sve više i više gostiju na samu manifestaciju, ali i posle nje. To s e posebno uočava u poslednje tri godine od kada na tome radimo zajedno i znatno aktivnije…


Izvor