Rusi zovu Miškovića da spase 'Rodu' i 'Ideu'

Mondo 27.03.2017 12:00
Rusi zovu Miškovića da spase 'Rodu' i 'Ideu'


Rusi zovu Miroslava Miškovića da spase biznis Ivice Todorića u Srbiji.va informacija je potvrđena "Večernjim novostima" iz više izvora iz jedne od najvećih zemalja na svetu, ali i iz zapadnih investicionih fondova, koji su preuzeli deo dugova posrnulog hrvatskog tajkuna.

Naime, Rusi su preuzeli delove kompanije nakon što je Sberbanka odobrila dodatnih 100 miliona evra za plaćanje dobavljačima, a navodno se priprema još jedan kredit od 200 miliona evra.

Prema saznanjima lista, za poslove "Agrokorovih" firmi u regionu trenutno ne postoji kupac. Preveliki dugovi odbijaju bilo kojeg investitora, pa su poverioci odlučili da Todorićeve poslove prvo saniraju i učine ih profitabilnim.

Uvođenje profesionalnog menadžmenta je opcija. Miškovićevo ime se iskristalisalo, zbog njegovog iskustva u trgovini.

Ne treba podsećati da je vlasnik "Delta holdinga" napravio ogromnu trgovačku imperiju i da je kroz lance "Maksi" i "Tempo" postao vodeći igrač u Srbiji i jedan od lidera u Crnoj bori, Bosni i Hercegovini, Bugarskoj i Albaniji. Kruna njegovog poslovanja je i prodaja pomenutih lanaca belgijskom "Delezu" sa 932 miliona evra.

Mišković se time nametnuo kao rešenje, jer i Rusi i Amerikanci veruju da je jedino njegov menadžerski tim sposoban da poslovanje "Merkatora S", "Idee" i "Rode" u Srbiji dovede na profitabilan nivo.

Iako je Mišković odbijao da uopšte razgovara o problemima "Agrokora", zbog velikog prijateljstva sa Ivicom Todorićem, sada se situacija promenila.

Iako su u "Delti" odbili da daju komentar na ovu temu, "Novosti" nezvanično saznaju da Miškoviću izuzetno prija poziv da se vrati u velike poslove, kada je trgovina u pitanju. Prema informacijama do kojih smo došli, Mišković je vrlo blizu odluke da prihvati ovaj izazov, a nije nerealno da čak i otkupi Todorićev biznis po okončanju njegove sanacije.

Jedina prepreka za ulazak Miškovića u "Merkator S", koji gazduje "Ideom" i "Rodom" kod nas, jeste njegov loš odnos sa vladajućom garniturom. Ipak, sagovornici lista procenjuju da je važnost spasavanja "Agrokorovih" poslova u Srbiji, koji iznose jedan odsto srpskog bruto društvenog proizvoda, razlog da se i ti odnosi relaksiraju.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak