Otkrivena velika afera: 21 miljarda evra prljavog novca izneto iz Rusije

Vesti 22.03.2017 07:29
Otkrivena velika afera: 21 miljarda evra prljavog novca izneto iz Rusije


Grupa reportera iz Rusije saopštila je da je otkrila detalje kompleksnog sistema pomoću koga je 21 milijarda dolara ilegalno prebačena iz zemlje kroz mrežu banaka.Članovi grupe za anti-korupciju, koja je 2014. godine razotkrila takozvani "Laundromat", kriminalnu finansijsku šemu za prebacivanje velikih suma, saopštila je da sada znaju ko je primio fondove i kako su banke navodno odbile da ih preseku.

Projekat za izveštavanje o organizovanom kriminalu i korupciji došao je do izvoda iz banke koji pokazuju da je novac prebacivan širom sveta preko 112 bankovnih računa u Istočnoj Evropi.

Grupa je saopštila da je policija iz Moldavije, Letonije, Britanije i Rusije istraživala šemu, ali je njihove napore delimično ometalo oklevanje ruskih zvaničnika da saradjuju.

Najviše banaka iz Engleske

U skandal je uključeno 17 banaka, među njima "HSBC", "Rojal bank of Skotland", "Lojds", "Barkli" i "Kouts". Oni se sada suočavaju s pitanjima da li su i koliko znali o međunarodnoj šemi pranja novca i zašto nisu odbili da izvrše sumnjive finansijske transfere.

Prema dokumentima koje su videli novinari Gardijana, između 2010. i 2014. godine je iz Rusije izneto najmanje 20 milijardi dolara, a moguće čak i 80 milijardi, smatraju neki detektivi. Jedan od visokopozicioniranih istražitelja rekao je da je "novac ili ukraden ili kriminalnog porekla".

Prema njihovim procenama, u operaciju je uključeno oko 500 osoba, među kojima su ruski oligarsi, bankari iz Moskve i osobe koje rade ili su povezane s ruskom obaveštajnom službom FSB, naslednicom KGB-a. Što se tiče kompanija registrovanih u Ujedinjenom Kraljevstvu, a koje su učestvovale u operaciji, njihovi stvarni vlasnici su nepoznati zbog anonimnosti koju im pružaju kontroverzni zakoni koji regulišu ofšor bankarstvo.

Globalnu operaciju pranja novca razotkrili su Projekat istraživanja organizovanog kriminala i korupcije (OCCRP) i "Novaja Gazeta", a oni su do ključnih dokumenata došli preko anonimnih izvora.

U dokumentima se nalaze detalji o najmanje 70.000 bankovnih transakcija, od kojih je 1.920 prošlo kroz britanske i 373 kroz banke u SAD. Prema Gardijanu navodno oni su skupljeni tokom trogodišnje istrage o pranju novca koju su sprovodili policajci u Moldaviji i Litvaniji.

Novac završio i u Hrvatskoj

Na kraju je trag istražitelje odveo do 96 država i cele mreže firmi anonimnih vlasnika, od kojih je većina registrovana u Londonu. Raširenost operacije je šokirala istražioce koji su, između ostalog, otkrili da su britanske banke sprovele transakcije u vrednosti od 738,1 miliona dolara, a za koje se sumnja da su kriminalnog porekla. Daleko najveći iznos, 545,3 miliona dolara, prošao je kroz banku "HSBC", uglavnom kroz njihovu branšu u Hong Kongu.

"Rojal bank of Skotland" izvršila je sumnjivih transakcija u vrednosti od 113,1 miliona dolara, dok je "Kouts" (banka čiji je klijent i britanska kraljica Elizabeta II), prihvatio 32,8 miliona dolara sumnjivih uplata kroz svoju poslovnicu u Cirihu.Iz "Gardijana" su povodom ovog otkrića kontaktirali predstavnike svih banaka koje su uključene u skandal. Oni su negirali autentičnost dokumenata i tvrdili da se striktno pridržavaju pravila o suzbijanju pranja novca.

U članku koji su dosad objavljeni u "Gardijanu" i nekim drugim medijima nema detalja o eventualnim transakcijama koje su završavale u Hrvatskoj, iako na interaktivnoj karti objavljenoj na stranici OCCRP-a, vidljivo je da je prema Hrvatskoj otišlo sedam transakcija ukupne vrednosti 507.458 američkih dolara. Nikakvih drugih detalja o ovim transakcijama nema.Slovenski list Delo objavio je da je u Sloveniju tokom dve godine putem 56 transakcija povezanih s ovom aferom dospelo oko 15 miliona evra i to na račune osam banaka.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak