Hosni Mubarak oslobođen, ali ne i slobodan

Newsweek 20.03.2017 23:05
Hosni Mubarak oslobođen, ali ne i slobodan


Sisi odbija da pusti Mubaraka iz vojne bolnice uprkos presudi! Svrgnuti egiparski diktator Hosni Mubarak će po svemu sudeći provesti još neko vreme na "prinudnom bolovanju"Egipatski predsednik Abdel Fatah al Sisi neće dozvoliti puštanje Hosni Mubaraka iz pritvora u vojnoj bolnici uprkos njegovoj skorašnjoj oslobađajućoj presudi, tvrde izvori bliski svrgnutom predsedniku.

Nadležni tužilac prošle nedelje naredio je Mubarakovo puštanje na slobodu usled oslobođenja od optužbi da je kriv za smrt protestanata tokom revolucije 25. januara.
Osamdesetosmogodišnji Mubarak proveo je veći deo svoje kazne u vojnoj bolnici u okrugu Maadi u Kairu.
Izvori tvrde da Mubarak neće moći da napusti bolnicu dok to lično ne dozvoli Sisi koji će odobriti kad i gde će on biti oslobođen.

Mubarak i njegovi sinovi Alaa i Gamal podneli su tužbu protiv ministra pravde i nadležanog tužilaštva u cilju odmrzavanja imovine vredne 61 milliona egipatskih funti, navodeći da je zamrzavanje njihove imovine protivno zakonu. Ročište je zakazano za 23. mart.

Nakon proterivanja sa vlasti 2011. godine, Mubaraku je suđeno za više kriminalnih slučajeva, ali je donesena samo jedna konačna presuda za korupciju.

Njemu je još uvek zabranjeno da putuje dok čeka istragu nadležnih organa vezanih sa porast njegove imovine nakon revolucije 2011, tvrdi njegov advokata Farid al Dib.

Stotine protestanata poginulo je u sukobu sa policijom i Mubarakovim pristalicama tokom ustanka koji je 2011. godine trajao 18. dana u okviru prolećnih arapskih protesta.

Vojni puč koji su predvodili ministar odbrane i trenutni predsednik Abdel Fatah al Sisi svrgao je Mubarakovog na izborima izabranog naslednik Mohameda Morsija 2013. godine.

Sisi, koji "saoseća" sa Mubarakom, pošto je od dolaska na vlast naredio brojne napade na disedente i demonstrante, pto je do sada razultiralo stotinama mrtvih i hiljadama ljudi bačenih u zatvor.

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak