'Prolećna oluja': Američki i rumunski tenkovi na Ruskim vratima

Blic 20.03.2017 22:42
'Prolećna oluja': Američki i rumunski tenkovi na Ruskim vratima


Crno more kao poligon za simulaciju napadaAmerički nosač avion "USS Karter Hil", sa ukrcanim marincima vojske SAD uplovio je u vode Crnog mora gde zajedno sa rumunskom mornaricom učestvuju u vojnoj vežbi "Prolećna oluja".

Prema saopštenju američke združene komande u Evropi, jedan od ciljeva ove vežbe je "razvijanje međusobne saradnje i efikasnosti sa kolegama iz NATO članice Rumunije".

- "Prolećna oluja" američkim marincima pruža odličnu priliku za vojne vežbe u crnomorskom regionu, što je od neprocenjive važnosti za nas - rekao je Timoti Karter, komandir "USS Karter Hila".

U vojnoj vežbi, u kojoj će pored mornarice učestvovati i rumunska avijacija, svoj udeo imaće ukupno 1.200 vojnika dve zemlje, preneo je rumunski radio "Sosijedad Rumana".

Ratne igre za cilj će imati uvežbavanje rumunskih gradova na obali i kontrola regiona Crnog mora, dodaje taj radio, a prenosi "RT".

"Karter Hil" ima 400 ljudi u posadi i može da primi još 500 marinaca, koji se s broda do obale transportuju malim amfibijskim plovilima i helikopterima.

Prošle nedelje četiri NATO broda uplovila su u Odesu, ukrajinsku luku u Crnom moru. Trupe iz Poljske, Španije, Nemačke i Turske tamo će sprovoditi vojne vežbe sa ukrajinskim vojnicima sve do 20. aprila.

Sredinom februara, NATO je već održao vojne vežbe "PASSEX" u Crnom moru, zajedno sa kolegama iz Kanade, Španije, Rumunije i Bugarske. Vežbe su za cilj imale "taktičko manevrisanje, odbranu od napada iz vazduha, odbijanje aismetričnih napada neprijatelja iznad vode, isporuku važnog tereta helikopterom i slične vežbe", naveli su iz Alijanse.

Takođe u februaru, istočnidelovi Crnog more bili su poprište vojnih vežbi na čelu sa Rumunima, koje su nosile naziv "Morski štit", a u kojima je učestvovalo 16 ratnih brodova i 10 aviona koji su za cilj imali uvežbavanje "odvraćanja ruske pretnje".

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu je, komentarišući učestale NATO vežbe na pragu ruske granice komentarisao da "Moskva pažljivo posmatra svaki korak tokom tih ratnih igara, i da je spremna na bilo kakve neželjene događaje".

U jeku tih vežbi oglasio se i predsednik Rusije Vladimir Putin, koji je optužio NATO za mešanje u unutrašnje stvari Rusije i pokušaj provokacije i izazivanja konflikta.

- Upozoravam NATO alijansu da svojim vojnim manevrima predstavlja pretnju po globalnu bezbednost, a sve pod novoformiranim plaštom odbrane od navodne ruske pretnje - izjavio je ruski predsednik.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak