Nevolje s mesom

Novosti 20.03.2017 22:36
Nevolje s mesom


Čile i Kina zabranili uvoz govedine iz Brazila. Srbija nije među zemljama uvoznicamaVLADA Brazila preduzima sve što može da uveri svetsku javnost da je meso koje izvozi - ispravno. Srbija nije uvozila meso iz Brazila u prethodnom periodu, rečeno je u Ministarstvu poljoprivrede i zaštite životne sredine.

Posle skandala koji je u toj zemlji izbio povodom navodnog podmićivanja sanitarnih inspektora da odobre prodaju ukvarenog goveđeg mesa, Kina i Čile su suspendovale uvoz iz Brazila.

Kako je izjavio brazilski predsednik Mišel Temer, “u toku su razgovori s ambasadama da bi svojim vladama prenele merodavne informacije”.

- Ovo je hitno pitanje, jer ima posledice po nas i u zemlji i u inostranstvu - istakao je Temer, pre nego što je večerao sa 19 ambasadora u jednom restoranu koji nudi specijalitete od govedine (na slici), a u kom važi princip menija “sve-što-možeš-da pojedeš” za 39 dolara po osobi.

Nije samo govedina u pitanju jer su južnokorejski zvaničnici zabranili prodaju proizvoda od piletine brazilske kompanije BFR, koja je najveći svetski proizvođač pilećih proizvoda.

U istrazi brazilskih federalnih vlasti prošle nedelje, utvrđeno je da je oko 40 kompanija bilo uključeno u nezakonite aktivnosti, kao što su podmićivanje inspektora i dodavanje hemijskih supstanci da se zamaskira loš kvalitet mesa. Kompanije negiraju optužbe, ali njihove akcije rapidno padaju.

TRAŽE POJAŠNjENjA

EVROPSKI komitet za zdravlje i bezbednost hrane zatražio je dodatne informacije u vezi sa ovim slučajem, ali poručuje da “nisu utvrđene nikakve nepravilnosti kod zdravstvenih sertifikata koji se odnose na meso iz Brazila”. Kina i SAD su, takođe, zatražile dodatna pojašnjenja.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak