Smart Casual garderoba

Organ Vlasti 20.03.2017 16:05
Smart Casual garderoba


Dobili ste pozivnicu za neki događaj – dnevni ili večernji, na kojoj piše “Dress code: Smart casual” i ostali ste zatečeni? Niste jedini! Smart casual etiketa oblačenja je možda najzbunjujuća od svih ostalih; nije ni business casual, a ni dressy – šta, onda, jeste?Na pitanje da mu se pojasni šta konkretno znači ta etiketa oblačenja, a povodom jednog interesantnog večernjeg događaja, vazduhoplovni novinar Petar Vojinović dobio je sledeći odgovor, od Jelene Jovanović, e-PR i marketing stručnjaka:
Kako ne biste mozgali u potrazi za odgonetanjem ovog objašnjenja, istažili smo za vas i evo do kakvih smo zaključaka došli. Imajte na umu da ono ’casual’ ne znači patike, džins i majica; ne idete na kafu sa društvom ili na koncert.

Smart Casual za žene

Smart Casual garderobaDosta je polemike oko toga da li je ili ne džins deo smart casual garderobe. Po našem mišljenju – jeste. Pod uslovom da je ’regularan’ – bez amblema, logoa, da nije iscepan, toniran i slično. Znači, jednobojan džins – tamnijih tonova ako je u pitanju veče, a na vama je hoćete li izabrati skinny ili regular oblik. Takođe, bitno je – u stvari neophodno – da vam džins o d g o v a r a. Ne previše tesan, ali ne i preširok, takođe bez spuštenog struka.

Sa džinsom ne možete pogrešiti; uparite ga sa kakvim upadljivijim topom ili košuljom – pri tom, ne mislimo na dekolte do pupka, već da ima zanimljiv print ili šaru, izraženijeg kroja ili boje i slično. Možete se obući i slojevito: jednobojni top sa, recimo, čipkanim detaljima i neki kardigan ili blejzer preko.

Smart Casual garderobaTakođe, za ovaj vid oblačenja možete iskoristiti i suknju ili pantalone od kostima u kombinaciji sa nekom finom bluzom ili košuljom. U tom slučaju, sako vam nije potreban, eventualno neki kardigan – ako vremenske prilike to nalažu. Dužina suknje ne treba da prelazi nekih 5cm iznad kolena i da bude previše uska.

Crna koktel haljina – u situacijama kada niste sigurne ili vam ništa drugo ne stoji lepo i ne čini vam se prigodnim; sa koktel haljinom nećete pogrešiti.

Što se tiče obuće, godišnje doba igra veliku ulogu ali ni pod razno nemojte dolaziti u japankama i patikama. Sa druge strane, ni vrtoglave štikle nisu baš mudar izbor – ostavite ih za neke ležernije i prisnije trenutke. Srednja do niža potpetica, baletanke, niže platforme, obuća sa blagim otvorom za prst i slično sasvim su odgovarajuće.

U svim  navedenim odevnim kombinacijama, dodatak su detalji. Detalji poput sata, kaiša, nakita, ešarpe su ono što vas izdvajaju od drugih i daju pečat tom ’casual’ delu pametnog odevanja. Ako se odlučite za svedeniju varijantu odevanja, naglasićete je smelim i upečatljivim modnim dodacima i obrnuto.

Smart Casual za muškarce

Isto pravilo, po pitanju džinsa, važi i za muškarce. Prigodan je, pod uslovom da je dobro skrojen, da ne odskače bojom i dezenom i da nije iscepan. U kombinaciji sa košuljom (bez kravate) i sakoom (ne onim od odela) sasvim je odgovarajuć ovom tipu etikete oblačenja.

Takođe, dragi muškarci, možete obući i polo majicu – i upariti je sa nekim prigodnim džemperom – bilo okruglog ili V izreza. Pamučne pantalone – krem, braon, sive, teget – pruge ili čiste – sasvim odgovaraju smart casual oblačenju, kako danju tako i u toku večeri.

Smart Casual garderobaAko ne nosite sako, imajte džemper ili neku klasičniju jaknu, kao i jaknu sa ruskom kragnom – u slučaju da se događaj održava u proleće ili na leto, polo majica ili košulja sa podvrnutim rukavima su odgovarajući izbor.

Što se tiče cipela – mokasine, sandale sa zatvorenim prstima, popularne cipele/patike dolaze u obzir. Opet, u zavisnosti od vremenskih prilika i same udobnosti – možete nositi čarape ili ne.

Poigrajte se sa nekoliko stilova i varijanti i, na kraju, odaberite onu u kojoj se osećate najprijatnije.IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak