Bili su omiljeni glumački tandem sa naših malih ekrana, i umrli su na isti dan

Blic 20.03.2017 15:39
Bili su omiljeni glumački tandem sa naših malih ekrana, i umrli su na isti dan


Žiku Milenkovića i Dušana Počeka mlađa publika zna u tandemu - u "Srećnim ljudima" bili su drugari Garac i Ilija Pandurović, kasnije, u filmu "1 na 1" nerazdvojni džangrizavi penzioneri koji samo prave probleme. Upravo to je bila poslednja uloga Žike Milenkovića.Živojina Žiku Milenkovića pamtimo po sporednim ulogama u kultnim eks-ju filmovima i serijama. Pojavljivao se u najrazličitijim epizodama, ali njegovo lice uvek je izazivalo laki smešak publike - bilo da ga je prepoznala kao ujaka Soću u "Vrućem vetru", ministra u filmu "Kako sam sistematski uništen od idiota", ili inspektora u čijoj kancelariji pada čuvena opklada iz filma "Kako je propao rokenrol". Široj publici se, doduše, najjače "pali lampica" na pomen Garca u "Srećnim ljudima" i deda Trajka u seriji "Porodično blago", ali - svi znaju o kome je reč.

Žika iza sebe ima više od 30 filmova, više od 300 TV emisija (drame i serije) i oko 150 pozorišnih predstava - bio je deo ansambla Beogradskog dramskog pozorišta, a u nekom momentu i upravnik.

Važio je za "narodnog" glumca starog kova, jednostavnog nastupa i humora bliskog "širokim narodnim masama". Možda su ga baš zato i zaobilazila priznanja, po pravilu rezervisana za one koji "pomeraju granice".


Nije imao problem s tim - jednom prilikom je navodno izjavio kako bi voleo da ostane upamćen kao glumac koji u karijeri nije dobio nijednu nagradu.

- Da, mislim da se Žika (ne mogu ga ni sada zvati krštenim imenom jer ga je njime, koliko mi je poznato, malo ko oslovljavao a, potom, u srpskoj pozorišnoj tradiciji uvrežilo se to tepanje, prisvajanje glumaca) upravo tako osećao a znam da ga je beogradski pozorišni milje u vreme mog ulaska u pozorište takvim i smatrao: narodnim glumcem. Razlika je bila samo u tome što se Žika time ponosio a što smo mi taj kvalifikativ upotrebljavali pomalo pežorativno... Žika je svoj privatni nadimak pozajmio svom estradnom liku ("Žika i Živka" u Selu veselom), odatle i rašireno uverenje da se sa njim poistovećuje. Verovatno je zato i u pozorištu Milenković doživljavan kao "Žika", prostodušni srpski seljak, dobrodušni hedonista ali vispreni, lukavi komentator života okolo - naveo je Miloš Lazin, reditelj, dramaturg i glumac.

Milenković je preminuo je na današnji dan 2008. godine. Imao je 80 godina.

Neobična slučajnost je da je šest godina kasnije, takođe 18. marta, u 82. godini preminuo i Dušan Poček, kojeg su kolege znale kao "doktora", a mlađa publika kao "sajber penzionera".

Uloga po kojoj Počeka publika najbolje pamti jeste hipohondar Jezdimir Uskoković u seriji “Bolji život”, a u tom kontekstu zanimljivo je da je pre glume studirao medicinu, pa je važio za glavnog "doktora" među glumcima kojeg su kolege često konsultovale u vezi sa zdravstvenim problemima.

Kasnije je dobio još jedan nadimak - "sajber penzioner".

- Dobro došli na lekciju o novom talasu interneta. Ja sam Dušan Poček, glumac u penziji. Dakle, ja nisam Jezdimir Uskoković iz Boljeg života, Ilija Pandurović iz Srećnih ljudi, Zečević iz Porodičnog blaga... Ja sam Duško Poček i pričaću vam o tome šta sve danas možemo sa internetom. Zašto? Zato što nam društvene mreže omogućavaju da i mi građani učestvujemo u onome što se oko nas dešava, a ne samo političari i njima slični koji imaju moć... – predstavio se u video klipu koji se bavi temom internet blogova.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak