Poverioci traže operativnu kontrolu nad Agrokorom

Novosti 20.03.2017 10:43
Poverioci traže operativnu kontrolu nad Agrokorom


Sberbank i drugi glavni poverioci Agrokora ne planiraju da preuzmu taj hrvatski koncern, ali žele operativnu kontrolu nad njegovim upravljanjem. Kako je kompanija sa tabilnim rastom došla pred bankrotSberbank i drugi glavni poverioci Agrokora ne planiraju da preuzmu taj hrvatski koncern, ali žele operativnu kontrolu nad njegovim upravljanjem, piše Jutarnji list.

Poverioci će se naći će se kako bi razmotrili postavljanje svojih predstavnika u upravljačka tela Agrokora, izjavio je za agenciju Blumberg Maksim Poletajev, prvi zamenik direktora Sberbanka.

Poverici, kako se ističe, zahtevaju kontrolu trenutnih operacija i žele da dobiju mogućnost da "promptno reaguju na promene', prenosi "Jutarnji list".

"Želimo da napravimo strukturu unutar zakonskih okvira, koja bi zadovoljila glavne poverioce", objasnio je Poletajev.

Glavni akcionari potvrdili su da su spremni da razgovaraju o predlozima, navodi Blumberg.

"Ne želimo preuzeti kompaniju i tu opciju uopšte ne razmatramo", kaže Poletajev.

Kako dodaje Blumberg, Sberbank i ostali glavni poverioci pripremaju plan za likvidnost Agrokora u sledeća tri meseca, koji bi trebao biti odobren do utorka.

"Još ne mogu da procenim koliko će dodatnog novca biti potrebno, ali pretpostavljam da bi cifra mogla biti značajno smanjena nakon razgovora sa glavnim dobavljacima i kreditorima", rekao je Poletajev.

Sberbank je angažovao uglednu revizorsku kuću Dilojt kako bi dala svoju procenu poslovnog plana koji se priprema, ali i procenu svake operativne kompanije unutar koncerna kao i grupe u celini.

"Želimo da shvatimo zašto je kompanija sa tako stabilnim rezultatima i rastom koji je imala u prošlosti dovedena u krizu likvidnosti, zašto je kršila ugovore i imala problema sa dobavljačima", kazao je Poletajev.

"Najhitniji problem je likvidnost, a čim ga rešimo, Sberbank će biti spreman da razmotriti mogućnost dugoročnog restrukturiranja duga Agrokor grupe, dodao je ruski bankar.

"Verovatno će biti razumno da se proda neka imovinu koja nije deo osnovnog biznisa i istovremeno da krenu u potragu za investitorom sa velikim iskustvom u industriji, koji bi bio prihvatljiv poveriocima kao i trenutnim akcionarima. Sberbank je spreman biti Agrokorov savetnik u toj potrazi, zaključio je Poletajev.

AGROKOR: POSTOJANjE NIJE UPITNO, SLEDI NOVI POSLOVNI MODEL

Agrokor je danas saopštio da menadžment te hrvatske kompanije, zajedno sa ključnim investitorima, radi na novom poslovnom modelu firme i da se pozicija i postojanje Agrokora - ne dovode u pitanje.

Kako prenosi Hina, Agrokor je medijima uputio izjavu za javnost zbog "raznih informacija, među kojima je velik broj nepotpunih i netačnih, koje mogu stvoriti iskrivljenu sliku o kompaniji i poziciji u kojoj se ona nalazi".

"Menadžment kompanije, zajedno s ključnim investitorima, radi na repozicioniranju sistema i novom poslovnom modelu kojim će zaštititi interese svih svojih deoničara, vodeći prvenstveno računa o zaposlenima i njihovim radnim mestima, te dobavljačima i partnerima, prema kojima će Agrokor ispunjavati sve preuzete obveze", navodi se u saopštenju.

Kako navodi Agrokor, odabrani model uskoro će biti prezentiran svim ključnim partnerima i zaposlenima.

"Agrokoru će biti prihvatljiv samo onaj model koji ne bi išao na uštrb naših zaposlenih i naših dobavljača i koji će u potpunosti štititi njihove interese, a u saglasnosti je sa našim investitorima", stoji u izjavi za javnost.

Hina navodi da su hrvatski objavili da bi u ponedeljak trebalo da se sastanu predstavnici Agrokorovih snabdevača, kompanija Kraš, Vindija, Dukat, Podravka i Frank, kako bi se dogovorili o strategiji daljeg delovanja prema Agrokoru.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak