Sajam turizma u Moskvi: Priča se da Rusi dolaze

Novosti 20.03.2017 09:15
Sajam turizma u Moskvi: Priča se da Rusi dolaze


Na najvećem turističkom sajmu evroazije gde se za goste bore 192 destinacije. Ogromno interesovanje posetilaca za naš štand. Turci očekuju pet miliona ruskih putnika, a Španija i Tajland po milionNAJJAČE turističke sile sveta okupile su se na Međunarodnom sajmu turizma u Moskvi u nadi da će privući platežno veoma jake ruske goste. Više od 1.800 izlagača iz 192 zemlje donelo je brošure, video i "VR" promocije kako bi na najvećem turističkom skupu u Evroaziji pokušali da privuku rusku klijentelu.

U najvećem broju došli su Turci koji se nadaju da će se ove godine pet miliona Rusa kupati na njihovoj rivijeri. Ipak, izuzetno zapažen i posećen nastup je imala i Srbija, koja je predstavila banje, planine, velnes i zdravstvene centre.

- Rusko tržište je ogromno, a naljjbolji primer je Moskva koja ima četiri aerodroma. Samo je kroz "Vnukovo" u januaru prošlo 1,8 miliona putnika - kaže Olga Stojanović iz Turističke organizacije Srbije. - Ne zanima Ruse samo more, već i gradske ture, pa ih u Tokio godišnje ode 54.800, iako im za Japan neophodna viza. Viza im treba i za zemlje EU, ali ne i za Srbiju, što je ogromna prednost i naša privreda to mora da iskoristi. Prošle godine objavljen je i prvi vodič za Srbiju na ruskom.

Srpske banje, poput Proloma, Lukovske i Atomske to već uveliko koriste. Ova lečilišta imaju potpisane ugovore sa njihovim zdravstvenim osiguravajućim kućama i godinama imaju ruske turiste. Ove godine u Moskvi prvi put nastupa i Ministarstvo zdravlja koje nudi naš zdravstveni turizam.

- Poslednjih godina je u Rusiji sve veće interesovanje za banje - ističe Olga Jarilova, direktor Odeljenja za turizam Ruske Federacije. - Svi razmišljaju o zdravlju, a zanimaju ih kultura i tradicija i veoma su naklonjeni pravoslavnim zemljama. Beograd bi takođe trebalo ponuditi ruskim turistima, ali i ostale prirodne lepote Srbije.

Koliko je žestoka borba za ruske goste najslikovitije govori podatak da se na moskovskom sajmu predstavljaju i Palestina, Burundi, Sudan, Senegal, Bocvana, Tanzanija i sve indijske provincije u nadi da će privući bar deo gostiju.

- Ruski turisti su prošle godine u Srbiji potrošili 29 miliona dolara, više nego mađarski ili italijanski gosti - naglašava Renata Pindžo, pomoćnik ministra za turizam. - Zbog sankcija, broj ruskih turista u zemljama EU pao je za 30 odsto, a u Srbiji je u poslednjoj deceniji povećan pet puta. Mnogo toga možemo i da naučimo od Rusa, jer su prošle godine na putovanja u svojoj domovini ostavili 10,54 milijarde dolara, što je duplo više nego prethodne godine.

GDE PUTUJU?

PROŠLE godine su od ruskih sankcija Turskoj najviše profitirali Španija i Tajland, gde je u svaku zemlju otputovalo po više od milion ruskih putnika. Ove godine su se istakli Italijani, pogotovo Kalabrija i Sicilija, koji nisu zadovoljni sa pola miliona Rusa, koliko ih je tamo letovalo prošle godine. Naime, Italijani su zatečeni podacima da je na malom Kiparu letovalo 787.000 ruskih turista, a u dalekoj Dominikani, čak, 132.609! Izraelci su, međutim, postigli maksimum, jer su na obali dugačkoj 11 kilometara u 2.080 hotelskih soba uspeli da ugoste 11.000 ruskih turista!

O SRBIJI SE SVE VIŠE GOVORI

SPA centri, skijanje i manastiri - atrakacije su koje privlače ruske turiste u Srbiju zahvaljujući stotinama priloga koji su objavljeni u ruskim medijima.

- Dva puta sam bila na skijanju na Kopaoniku - kaže Irina Krasina, novinarka ruskog sajta specijalizovanog za skijanje (ski.ru). - Kopaonik je bolji od Sočija, jer je jeftiniji i staze su ugodnije. Tačnije, cene su bolje nego u svim zemljama EU. Oplenac je prelep, a Žiča je za nas Ruse nestvarno mesto. Srpski mentalitet je kao ruski i osećamo se kao kod kuće. Rusi sve više znaju o Srbiji, Emiru Kusturici, zajedničkoj istoriji, kulturi..

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak