Bitkoin vredniji od zlata

Novosti 20.03.2017 09:09
Bitkoin vredniji od zlata


Može li digitalna valuta da bude zvanično sredstvo plaćanja. U svetu milioni korisnika, u Srbiji oko 1.000. Već se trguje i na berzamaSTVORILI su je zaluđenici za tehnologiju, a danas je vrednija od zlata. Digitalna valuta - bitkoin - ima sve više poklonika u svetu, njihov broj se meri milionima. U Srbiji postoji oko 1.000 korisnika ove virtuelne monete, iza koje zasad ne stoji nijedna centralna banka na svetu. To, međutim, kako veruju njegovi kreatori, nije prepreka da u budućnosti postane zvanično sredstvo plaćanja, jer se sve češće tako i prihvata.

Bitkoin nastaje u procesu "rudarenja" na računarima s jakim procesorima. Kao nagrada, nastaje odgovarajući deo novostvorene valute. Drugi put da se dođe do nje je kupovina.

- To je valuta koja postoji samo u digitalnom obliku - kaže za "Novosti" Aleksandar Matanović, jedan od osnivača Bitkoin asocijacije Srbije. - Ona je decentralizovana i iza nje ne stoji nijedna centralna banka. Koristi kriptografske algoritme za verifikaciju transakcija i kreiranje novih jedinica valute.

Kao i kod ostale robe, i vrednost bitkoina je u potpunosti određena odnosom ponude i potražnje. Cena se kreira kroz slobodnu trgovinu na berzama.

- Bitkoinom se trguje na berzama, raznim drugim servisima za kupoprodaju bitkoina, automatima, a nije redak slučaj ni da se kupac i prodavac direktno sastaju i obavljaju transakciju na licu mesta - objašnjava Matanović.

Da li ovaj "nevidljivi" novac može biti sredstvo plaćanja? U to su njegovi korisnici uvereni. Ističu da je samo pitanje vremena kada će biti prihvaćen kao sredstvo plaćanja.

- Bitkoin se širom sveta sve češće prihvata kao sredstvo plaćanja - naglašava Matanović. - U Švajcarskoj čak postoji i grad gde je moguće razne gradske takse i servise plaćati ovom valutom. Verujem da ćemo takve primere sve češće viđati u budućnosti.

Iako nije popularan kao u svetu, u Srbiji bitkoin nije novina. Mesečna transakcija ovim virtuelnim novcem je vredna tri miliona dinara. Nekada je, ističe Matanović, bilo više onih koji su bitkoin prodavali, a danas raste broj kupaca.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak