BMW 520d Luxury Line

Vrele Gume 20.03.2017 09:03
BMW 520d Luxury Line


Nisam siguran šta je teže uklopiti, atletu i biznismena u istom telu ili automobil da „reže“ a istovremeno bude udoban. BMW se hvali da je upravo uspeo da sjedini ova dva karaktera!Kada je BMW u pitanju, a posebno serija 5 ništa se ne prepušta slučaju. Ova klasa za minhenskog proizvođača predstavlja više od igre. Deluje se na vrlo širokom frontu, od psihološkog i tehnološkog rata sa konkurencijom, pa do čiste matematike i finansija. Eventualni „podbačaj“ serije 5 otvara vrata pakla.

A BMW zna dobro šta radi sa peticom, bar ako pogledamo istorijski aspekt. U šest generacija, 7,6 miliona prodatih primeraka ili što bi rekli preko milionče i još pride po generaciji.

BMW 520d Luxury Line
Eventualni tržišni „podbačaj“ serije 5 otvara vrata pakla. Bez brige, BMW zna dobro šta radi sa peticom

Dakle, sve vodi u pravcu što manjeg rizika i oprobane recepture uz neizbežno držanje rivala na oku. Serija 5 u pogledu eksterijera je zapravo umanjena serija 7, sa donekle naglašenijim sportskim ambicijama.

Kao što je bilo za očekivati, LED farovi su standardni kod nove generacije. „Anfas“ izgleda moćnije i atraktivnije a kućišta svetala se „ulivaju“ u masku hladnjaka u vidu tradicionalnih „bubrega“.

Adaptivna LED svetla su sposobna da menjaju grafiku osvetljenja, i opcija su sa BMW Selective Beam sistemom koji ne dozvoljava zaslepljivanje ostalih učesnika u saobraćaju, uz domet od čak 500 metara. Dnevna LED svetla su šestougaona i protežu se sve do „bubrega“, kreirajući stilsku formu koja naglašava atletski, nizak stav prednjeg dela.

BMW 520d Luxury Line

BMW 520d Luxury Line
Serija 5 je umanjena serija 7 sa donekle naglašenim sportskim ambicijama

Što se bočnog profila tiče, on odiše dinamikom a putnički odeljak je povučen prema nazad u odnosu na dug međuosovinski razmak, dok kratki prepusti zaokružuju sportsku pojavu, koja u suštini i dolikuje seriji 5, bez obzira na njenu „biznis“ orijentaciju.

Nije se mnogo odstupali ni od ustaljenih dimenzija prethodne petice. Nova serija 5 je narasla 36 mm, šira je 6 mm i viša za 2 mm od prethodnika. Razmak između osovina je povećan za 7 milimetara na solidnih 2.976 mm. Što bi rekli ista meta – isto odstojanje.

BMW 520d Luxury Line
Nova serija 5 postavljena je na CLAR (Cluster Architecture) platformu uz masovnu upotrebu lakih a čvrstih legura


Šampionska aerodinamika

Međutim, ima napretka i to velikog. On se zove vrhunska aerodinamika. Ako zvanični internet katalozi govore istinu, koeficijent otpora vazduha iznosi 0,22. Strategija nevidljivog rastezanja karoserije poznata kao “milimetar tamo – deset milimetara ovamo”, odrazila se i na evidentno bolju ponudu prostora, posebno na zadnjoj klupi a i na 10 litara veći prtljažnik.

Nova serija 5 postavljena je na CLAR (Cluster Architecture) platformu uz masovnu upotrebu lakih a čvrstih legura, pa se u proseku (bez vozača) smršalo oko 100 kg. Usavršeno je ogibljenje upotrebom aluminijskih komponenti, a vozaču su na raspolaganju čak četiri programa za podešenje ogibljenja. Od standardnog, preko sportskog do aktivnog i potpuno elektronski kontrolisanog.

Ovako u kratkim crtama iščitana lična karta jednog automobila može mnogo da obećava ali ne bih je apriori primio zdravo za gotovo.
BMW 520d Luxury Line
Nekada tvrda BMW sedišta, sada su mekša i komfornija, dok centralni greben zauzima previše prostora


Kao u kožnom mideru 

Elem, svaki put kada otvorim vozačka vrata BMW serije 5, zapitam se jedno te isto. Ljudi, gde nestade silni prostor enterijera koji limuzina od metara lima po svojoj prirodi poseduje?

Ovde u petici je sve upakovano kao u savršenom kožnom mideru.

Da bi me lakše razumeli, u nastavku testa, papučica gasa je moj bič. A ni miris nije loš. Koža, strast, luksuz, greh, adrenalin, sve u istom trenutku. Skoro pa kao mačka, miris osećam i pod nepcima u formi ukusa. Inače, pod ovim miderom ima malo više oblina i kilograma, pa se malo menja i strategija, u smislu više će ljulja nego da žulja.

Sedišta su masivna, udobna i konstruisana po zahtevima nešto malo opuštenije stražnjice.
Nekada tvrda BMW sedišta, sada su mekša i komfornija, dok centralni greben zauzima a kako drugačije previše prostora. Upravo zato, BMW serije 5 nikada neće ponuditi previše enterijerskog volumena, već dobro osmišljen komfor koji je pomalo i na granici prihvatljivog. Inače broj dugmića je smanjen u rekordnom obimu. Svega par, sve ostalo se reguliše preko glasovnih komandi ili velikog selektora interfejsa. A on je tako savršeno i jednostavan i komlikovan. Slično kao i život. Dok ste na površini, sve je OK. Ako uđete u njegovu suštinu dublje, kontrolisati ga je sve teže.

Zapravo, najveća vozačka novost nove petice je pregršt naprednih tehnologija. Recimo, sistem autonomne vožnje sada ne radi samo u fazi prostog kretanja vozila već je sposoban i za jednostavniji manevar preticanja. BMW samostalno traži parking, rezerviše parking, plaća isti i naravno parkira bez učešća vozača.

Možda je tako i bolje, jer pregojeni A, B i C stubovi, vozaču nisu ostavili previše vidnog polja. Isto važi i za pogled prema napred. Dugačko prepuštena hauba zarad sportskog izgleda skriva sve stubiće, ivičnjake i niže prepreke, pa instinkt iskusnog vozača dobija na značaju, ukoliko se odrekne skupe autonomne dodatne opreme.


BMW 520d Luxury Line

Motor: četvorocilindarski turbo dizel
Zapremina: 1995 ccm
Snaga: 190 KS (140 kw) pri 4.000 o/min
Obrtni momenat: 400 Nm, pri 1,750-2,500 o/min
Menjač: 8 brzina automatik
Pogon: zadnji
Dimenzije: 4.936 x 1868 x 1.456 mm
Med. rastojanje 2.975 mm
Zapremina prtljažnika 540
Pneumatici: 225/55 R17
Masa: 1.615 kg
Rezervoar za gorivo: 66 l
Ubrzanje 0-100 km/h 7,4 sekundi
Maksimalna brzina 238 km/h
Nivo izduvnih gasova 119 g/CO2
Prosečna potrošnja na testu 7,2 l
Cena testiranog modela: 52.000 evraIzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak