Sombor: Dan zajedništva u Sigurnoj kući

RTV 20.03.2017 08:19
Sombor: Dan zajedništva u Sigurnoj kući


U Sigurnoj kući u Somboru počela je realizacija projekta "Dan zajedništva", koji ima za cilj da ekonomski osnaži žene i pripremi ih za socijalno preduzetništvoU Sigurnoj kući u Somboru trenutno nema korisnica, ali ima aktivistkinja i volonterki koje su zajedno sa Udruženjem žena "Malina", PSS Sombor, Socijalnim preduzećem "Bio idea" i drugim partnerima, zasadile u plastenik Sigurne kuće kupine i maline, kako bi ohrabrile žene iz socijalno ugroženih i marginalizovanih grupa da počnu proizvodnju.

Prvu sadnicu, sa svojim imenom na njoj, zasadila je Julijana Čatalinac iz Centra za samostalni život osoba sa invaliditetom.

"Veoma sam srećna i zadovoljna zbog toga. Pogotovo što naš grad posvećuje dosta pažnje, čak bih rekla da je u vrhu u Srbiji, osobama sa invaliditetom i da se ne osećam marginalizovanom", kaže ona.

"Planiramo da u budućnosti Sigurna kuća postane ogledno edukativna učionica, gde će žene prolaziti praktičnu obuku u sadnji maline, kako bi samostalno započele sopstveni biznis i integrisale se u društvene tokove. To je i misija Sigurne kuće", kaže rukovodilac te ustanove Tamara Savović.

"Za nas je ovo važno zato što je socijalno predzetništvo jedna grana u povoju. Postoji tek nekoliko projekata koji su u tu svrhu realizovani i na teritoriji grada Sombora", kaže gradonačelnica Dušanka Golubović.

Uz poljoprivredne stručnjake, sa ženama će u učionicama raditi i socijalni radnici Sigurne kuće, kako bi im pomogli da shvate važnost ekonomske samostalnosti i socijalnog preduzetništva.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak