Topla čokolada: napitak koji je zdraviji nego što smo mislili

Ženska TV 20.03.2017 00:53
Topla čokolada: napitak koji je zdraviji nego što smo mislili


Naučnici sa čuvenog Univerziteta Kornvel u Njujorku, obradovali su nas sa vestima da su najnovija istraživanja pokazala, da je topla čokolada mnogo zdravija nego što se do sada smatralo.Ustanovljeno je da čokolada pripremljena kao topli napitak sadrži antioksidanse duplo više nego čaša crnog vina, troduplo od šolje zelenog i petostruko više od šolje crnog čaja. I to nije kraj dobrim vestima, jer jedna šolja tople čokolade sadrži i 611 mg galne kiseline – koja pozitivno utiče na lečenje dijabetesa, bolesti bubrega i kod unutrašnjeg krvarenja.

Osim ovoga, još dve studije, objavljene u časopisu ‘British Journal of Nutrition’, pokazuju da ljudi koji konzumiraju veće količine kakaovca u prahu ili u tamnoj čokoladi, imaju bolju krvnu sliku od onih koji ne unose ovu namirnicu. Dokazano je i da kakao doprinosi povećanju gvožđa u organizmu, pri čemu je važno da se ne unosi zajedno sa mlečnim proizvodima, jer mlečni proteini blokiraju apsorbciju gvožđa iz kakaa.

Zato vam preporučujemo, za ovaj vikend, da pripremite toplu čokoladu – ali u zdravoj varijanti. To znači – bez mleka i bez belog šećera. Predlažemo da kravlje mleko zamenite ovsenim, pirinčanim, sojinim ili bademovim; a umesto šećera zasladite napitak pomoću fruktoze, smeđeg šećera, stevije ili meda. Po ukusu, možete dodati i malo cimeta ili kokosa. Čist kakao u kombinaciji sa ovim zdravijim solucijama, plus jedna pomorandža uz to – kako bi vitamin C iz agruma pospešio apsorbciju gvožđa – i dobijate savršeno zdrav i ukusni napitak.IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak