Stefanović: Istraga zbog eventualne odgovornosti policije

Danas 19.03.2017 22:46
Stefanović: Istraga zbog eventualne odgovornosti policije


Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović zatražio je hitnu istragu u Policijskoj upravi i utvrđivanje eventualne disciplinske odgovornosti policijskih službenika, nakon informacija da su policajci u Novom Sadu upotrebili sredstva prinude prema jednom Novosađaninu."Očekujem da će nadležni u Policijskoj upravi u Novom Sadu, nakon sprovedene istrage, ukoliko se utvrdi da su policajci prekoračili ovlašćenja, preduzeti odgovarajuće disciplinske mere", istakao je ministar Stefanović, javlja N1.

Novosađanin Dejan Mihailović tvrdi da mu je policija stavljala lisice na ruke i izvlačila ga na silu iz automobila pred njegovom 12-godišnjom ćerkom zato što je trubio građanima koji su išli na miting Aleksandra Vučića i duže vreme prelazili ulicu na crveno svetlo. MUP je demantovao pisanje medija da je Mihailović uhapšen.

"Jedina istina u saopštenju policije jeste da na kraju nisam priveden, ali voleo bih da mi neko objasni kako se, ako ne hapšenje, zove to kada te policajac izvuče iz automobila, stavi lisice na jednu ruku, pri tom ozbiljno preti, a sve pred maloletnom ćerkom", rekao je Mihailović za agenciju Beta i za portal Autonomija, prenosi N1. Dodao je da je saopštenje MUP-a, u kojem je navedeno da ga policija u Novom Sadu nije uhapsila pred početak jučerašnjeg mitinga predsedničkog kandidata Aleksandra Vučića, i u kojem se apeluje na medije da ne objavljuju "neistinite i neproverene informacije", bila "kap koja je prelila čašu", zbog čega je odlučio da o tome govori javno.

Kako javlja N1, Mihailović je ispričao da je juče, nešto posle 11 sati, u centru Novog Sada, na raskrsnici Ulice Modene i Bulevara Mihajla Pupina, pokušao da se uključi u saobraćaj, ali zbog ogromnog broja pešaka koji su prelazili raskrsnicu, nije uspeo. Posle nekoliko minuta, revoltiran time što pešaci prelaze ulicu i na crveno svetlo, počeo je da trubi da bi mu odmah prišao policajac. "Pokušao sam da skrenem udesno, kako bih držao svoju traku, a policajac, valjda misleći da ću da gazim ljude, šta li, dotrčava do kola koja su zaustavljena i, kao najgorem mogućem kriminalcu, govori: 'Šta radiš? Što trubiš?' Rekao sam: 'Trubim pešacima, a ne vama, jer niste ni bili tu da regulišete saobraćaj'", rekao je Dejan Mihailović.

Dodao je da je potom prišao i drugi policajac, koji je takođe vikao i upozoravao ga da će mu napisati kaznu. "Nakon što sam rekao da mi piše kaznu ako je prekršaj to što je trubio pešacima zbog prelaska na crveno, policajac se proderao da otvorim gepek, uz opasku: 'Garant nešto nemaš'. A za sve to vreme, moja dvanaestogodišnja ćerka je u šoku sedela na mestu suvozača", ispričao je Mihailović i naveo da su policajci odbili da se predstave, a on nije mogao da im vidi pločice sa imenima, jer su na sebi imali žute prsluke.

Prema njegovim rečima, okupljeni građani su počeli da viču na policajce da ga puste, da bi zatim došao i treći policajac, kako bi smirio situaciju. "Niko nije obraćao pažnju da je tu dete koja doživljava traumu. Kad sam je odveo kući, tresla se i plakala", naveo je Mihailović. "Dočekao sam u svom gradu da me psuju, hapse ni zbog čega, i to pred detetom, i da mi prete, a da ja ne mogu ništa da uradim. Očekujem da dobijem kaznu zato što sam trubio, ako je to stvarno prekršaj. Ali očekujem i da policajac bude kažnjen zbog svog ponašanja, pretnji i napada na mene bez razloga, i sve to pred detetom", rekao je Mihailović.

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak