Erdogan optužio Merkel: Koristite nacističke mjere

RTS 19.03.2017 19:39
Erdogan optužio Merkel: Koristite nacističke mjere


Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan izjavio je da nemačka kancelarka Angela Merkel koristi 'nacističke mere' protiv 'turske braće u Nemačkoj i braće ministara'"Sada koristite nacističke mere", rekao je Erdogan u obraćanju koje je prenosila turska televizija, preneo je Rojters.

"Protiv koga? Moje turske braće u Nemačkoj i braće ministara", istakao je Erdogan.

Takođe, turski predsednik je optužio nemačkog novinara turskog porekla Deniza Judžela da je teroristički agent, zahvalivši bogu što je uhapšen.

Erdoganov komentar će verovatno izazvati dodatnu nelagodnost u Berlinu povodom Judželovog hapšenja, ocenjuje Rojters.

Erdogan, koji je govorio na sastanku islamske fondacije u Istanbulu, rekao je da će Judželu, novinaru nemačkog lista Velt, suditi tursko nezavisno sudstvo.

Berlin je ranije odvojene tvrdnje da je Judžel radio kao nemački špijun okarakterisao kao "apsolutno neosnovane".

Turske vlasti uhapsile su prošlog meseca Judžela, koji ima dvojno državljanstvo, na osnovu optužbi za propagandu u znak podrške terorističkoj organizaciji i podsticanje na mržnju.

On je prvi nemački novinar koji je uhapšen u okviru oštrih mera koje Turska sprovodi posle neuspelog pokušaja puča izvedenog 15. jula prošle godine.

Odnosi Nemačke i Turske u poslednje vreme nisu najbolji jer je Nemačka zabranila održavanje političkih skupova turskih ministara u Nemačkoj, a povodom predstojećeg referenduma o ustavnim promenama.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak