Obuka za poljoprivrednike: Za uspešnu proizvodnju potrebna reč stručnjaka

Blic 19.03.2017 07:48
Obuka za poljoprivrednike: Za uspešnu proizvodnju potrebna reč stručnjaka


Uprkos ulaganjima i trudu o ozbiljnoj poljoprivrednoj proizvodnji ne može se govoriti bez primene savremenih agrotehničkih mera i saveta stručnjaka.



Znaju to poljoprivredni proizvođači pa ne propuštaju savetovanja i priliku da nauče nešto novo iz ove oblasti. Obuka za poljoprivrednike, organizovana u Loparama, dragocena je za majevičke ratare. Pomoće im da se lakše pripreme za prolećnu setvu, uštede vreme i novac i ostvare što bolje rezultate u proizvodnji.

Mika Zekić iz sela Pukiš jedan je od najvećih proizvođača žitarica na Majevici. Na 250 dunuma seje kukuruz, pšenicu, zob, ječam. Ove godine okušaće se i u proizvodnji soje. Ovaj loparski poljoprivrednik ima i farmu na kojoj godišnje uzgoji 50 bikova.

– Redovno posećujem seminare i savetovanja. Uvek bude novih sorti, saznamo i o novim načinima đubrenja, kao i o najnovijim hemijskim sredstvima, jer svake godine izlaze neki novi herbicidi . Mnogo nam je dragocena pomoć stručnjaka. Kad god imam nedoumicu obratim se za savet agronomima u Savetodavnoj poljoprivrednoj službi pri Ministarstvu poljoprivrede RS - kaže ovaj majevički ratar.

Pravilnom primenom agrotehnike i setvom hibrida, koji mogu ispoljiti maksimalan genetski potencijal u brdskom području, može se značajno unaprediti proizvodnja i povećati prinosi.

O sortimentu strnih žita Instituta za kukuruz, preporukama o setvi i osnovne tehnološke mere-prihranu i zaštitu od korova govorili su stručnjaci Zavoda za kukuruz Poljoprivrednog instituta RS.

- Čim uslovi budu povoljni, poljoprivrednici treba da zatvore zimsku brazdu i tako sačuvaju vlagu u oranicama i izaberu hibride kraće vegetacije. Ti su se hibridi za naše agroekološke uslove pokazali kao najbolji. Dubina setve, razmak setve i vreme setve zavise od više uslova, ali određeni parametri se moraju ispoštovati – kaže Goran Ostić.

Na području loparske opštine registrovano je 646 poljoprivrednih gazdinstava, a oko 1.500 hektara je obradivog zemljišta. Najveći deo su voćnjaci, budući da je ovaj kraj poznat po proizvodnji šljive, jabuke. Sve zastupljenije su jagode i maline i druge kulture.

Poslednjih godina, Majevičani perspektivu vide i u plasteničkoj proizvodnji povrća. Opština Lopare za podršku poljoprivrednicima, u proseku godišnje izdvaja pedesetak hiljada maraka.

Načelnik Odeljenja za privredu i poljoprivredu Željko Kerović podseća da se, uprkos teškoćama, iz godine u godinu, sve više ulaže u sektor agrara.

- Nastavićemo projekat plasteničke proizvodnje koji realizujemo u okviru „Gold“ projekta. Prošle godine smo podržali sedam poljoprivrednika koji su počeli da proizvode povrće u plastenicima. To je perspektiva ovog kraja. Pregovaramo sa donatorima oko podizanja novih voćnih zasada, šljive, jabuke i kruške, ali i jagode i maline –rekao je Kerović.

Poljoprivreda za razvoj opštine

U opštini Lopare, koja se prostire na površini od 300 kvadratnih kilometara, živi oko 16.500 stanovnika. Na Birou za zapošljavanje evidentirano je oko 2.500 osoba, te nezaposlenost predstavlja i dalje jedan od najvećih problema sa kojim se suočavaju Loparčani.

Budući da ovo područje raspolaže odličnim klimatskim uslovima, potencijalima i resursima, poljoprivreda je jedan od mogućih strateških pravaca razvoja.


Izvor



Dodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak