Prepodobni premijer

Blic, Veselin Simonović 18.03.2017 16:27
Prepodobni premijer


Kad se naš premijer Aleksandar Vučić sretne sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel, on uopšte ne liči na onog Aleksandra Vučića, premijera i u poslednje vreme predsedničkog kandidata koga svakodnevno gledamo na svim TV kanalima u neograničenom vremenu. Nadmenost, aroganciju, brecanje na sve i svakoga, kisele osmehe...... u Berlinu pred najmoćnijim evropskim liderom zameni, prosto rečeno, neka umilnost. Onoliki veliki se skroz istopi od zadovoljstva.

Servilnost i patetiku koju tim povodima iskazuje ne dopire do većine birača u Srbiji. Poruka koju naš premijer želi da pošalje građanima jeste da su njihovi učestali susreti prerasli u lično prijateljstvo, da on uživa njeno poverenje, da ga smatra najboljim liderom i osloncem u regionu. Zato je ova poseta i bila za njega potpuno uspešna.

Šta je ova poseta značila za nemačku kancelarku? Da li je htela direktno da se umeša u predizbornu utakmicu u Srbiji i pokaže za koga Berlin navija ili je svojim biračima (izbori u Nemačkoj su u septembru) želela da poruči da na Balkanu ima pouzdanog partnera koji ispunjava obećano - Kosovo, BiH, migrantska kriza... Dan nakon posete Vučića Berlinu u tamošnjim medijima gotovo da i nije bilo ni slova o tom susretu, pa vi sad sami procenite.

Još kad bi mogao da u finišu kampanje upriliči susret sa ruskim predsednikom Putinom i većini građana Srbije pričini zadovoljstvo slično onom koje on doživljava kad se sretne s kancelarkom u Berlinu. Pobeda u prvom krugu predsedničkih izbora bila bi neupitna.

Pomoć "bratske" Rusije će ipak stići - s neba. Oni "migovi" koje smo skupo platili, a vlast i njeni mediji nas uveravali da je to poklon, sigurno će sleteti narednih dana u Beograd.

Zanimljivo je i kako su opozicioni predsednički kandidati reagovali na radnu večeru Merkelove i Vučića. Kandidat Vuk Jeremić, po mom mišljenju, očekivano: "Juče je naš premijer imao sastanak sa kancelarkom Merkel. To je, sudeći po njihovim osmesima i zagrljajima, bio jako dobar sastanak, ali na tom sastanku naš premijer nije otvorio pitanje otimačine srpske imovine na Kosovu od strane ilegalnih prištinskih institucija. O tome je mogao da razgovara, a izabrao je da ne razgovara… Spoljna politika Srbije se danas svodi na sramnu trgovinu u kojoj naši vlastodršci od Zapada dobijaju podršku za sprovođenje represije nad sopstvenim narodom, a zauzvrat daju nacionalne, državne i ekonomske resurse, pre svega na Kosovu i Metohiji".

Koliko se od Jeremića očekivalo da nikada ne odustane od odbrane Kosova i Metohije toliko je i iznenađenje da se i Saša Janković upustio u tu trku: "Potpuno je očigledno da je premijer i predsednički kandidat vladajuće koalicije Aleksandar Vučić predizborni sastanak s nasmejanom nemačkom kancelarkom Angelom Merkel platio državnom imovinom i još jednim priznanjem nezavisnosti Kosova".

U ovoj utakmici za tobožnju odbranu Kosova čak ni Jeremić ne može da pobedi Vučića, jer on je sa medijima kakve imamo svaki dosadašnji ustupak Prištini uspevao da predstavi kao nadljudsku borbu i veliku pobedu Srbije.

Kosovo odavno nije tema na kojoj se dobijaju izbori u Srbiji, pa neće ni ovi, koliko god Tači, Mustafa i drugi budu bili uporni da baš u jeku predizborne kampanje otvore najzapaljivije teme - vojska, imovina... U toj utakmici, ako na ovakav način bude nastavio da u njoj učestvuje, najviše može da izgubi Saša Janković. Dobronameran savet i kandidatu Belom Preletačeviću da nikako ne kreće na belom konju ka Kosovu. Dalek je to put.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak