Pakleni plan Hrvatice u Parizu: Tinejdžerka htela da raznese Ajfelovu kulu

Kurir 18.03.2017 12:09
Pakleni plan Hrvatice u Parizu: Tinejdžerka htela da raznese Ajfelovu kulu


Tinejdžerka (16), poreklom iz Hrvatske, identifikovana kao Sara i njen 20-godišnji dečko, Tomas Sauret, optuženi su za izradu i posedovanje eksploziva, kao i za zločinačko udruživanje u terorističke svrhe.Francuski obaveštajci uspeli su brzom akcijom da zaustave najopasniji teroristički napad posle masakra u Parizu, kada je ubijeno 130 ljudi.

Uhapšene su četiri osobe a među njima i jedna šesnaestogodišnja Hrvatica. Sara i Tomas (20) koji je takođe uhapšen “sveži” su konvertiti na islam i oboje su od skoro radikalizovali svoje ponašanje.

“Tomas je re dve godine prestao da jede svinjetinu i počeo da se zanima za religija, ali ništa više od toga. Povremeno je išao u obližnju džamiju. Jednom je govorio o neudatim ženama i devojkama u kratkim suknjama”, ispričala je Tomasova majka francuskim medijima.

Sara je prema pisanju tamošnjih medija, dete Hrvata koji se borio u Bosni i Hercegovini. Navodno, prema nalazima psihološkog ispitivanja, Sara je prešla na islam zato što je njen otac, koji se borio protiv Bošnjaka, mrzio Arape i muslimane. Iz svojevrsnog tinejdžerskog bunta Sara je prešla na islam i posvetila se radikalnoj ideologiji kakvu promoviše Islamska država.

Provodila je sate na internetu i otkrila Tomasa S. koga su francuske obaveštajne službe pratile još od napada na Šarli ebdo 2015. godine. Tada je navodno rekao da želi da se pridruži džihadističkom pokretu i  ode u Siriju kako bi otkrio “pravi život”. Sara se prva javila Tomasu i pričati o islamu, muslimanima i stanju u svetu uopšte. Nakon dugih razgovora na internetu odlučili su da svoju vezu realizuju u stvarnom svetu.

Dogovorili su brak i da naprave bombu koju bi Tomas aktivirao u nekom turističkom centru, a najverovatnija meta bio je Ajfelova kula u Parizu. Posle napada trebalo je da ona pobegne u Siriju, u deo koji je pod  kontrolom Islamske države, kako bi tamo živela životom “mučenikove udovice”.

Treći uhapšeni je Malik Hamami. On je bio jedan od ključnih aktera u čitavoj priči. Kad su obaveštajci shvatili da Malik često komunicira sa Sarom i Tomasom, stavili su ga pod stalni nadzor. Prisluškivali su njegove telefonske razgovore, pratili sve što radi u stanu, ali i izvan njega. Imali su šta i da čuju. Malik im je pričao o blagodatima Islamske države, a usput je pričao i o izradi bombe.Triaceton-triperoksid (TATP) bio je ključni sastojak te bombe kojom bi ubili ljude u samoubilačkom napadu. Islamska država veliki je pobornik TATP-a zato što je neverojatno moćan eksploziv, relativno lako se izrađuje od lako dostupnih sastojaka i gotovo ga je nemoguće detektirati standardnim detektorima eksploziva.

U ponedjeljak, 6.februara, policija se počela se zabrinula. Sara je preko društvenih mreža sve češće iskazivala ljubav prema Tomasu, počeli su da govore o braku, a Malik je govorio da će se pobrinuti za sve. Policija još nije imala dovoljno dokaza za hapšenje sad već zloglasnog trojca. Presreli su video u kojem Sara polaže zakletvu na vernost Islamskoj državi i znali su da je vrag odneo šalu. Bilo je pitanje dana ili sata kad će se odlučiti na teroristički napad.

U sredu, 8. februara, sve se promenilo. Saznali su da Tomas u iznajmljenom stanu ima pravu malu laboratoriju za izradu eksploziva. Malik mu je preneodo detalja kako da napravi bombu od TATP-a. U petak, 10. februara policija je upala u stanove i kuće na četiri lokacije na jugu Francuske. U Tomasovom stanu pronašli su 70 grama spremnog TATP-a i sve potrebno za izradu desetak kilograma istog eksploziva. Tokom policijskog ispitivanja Sara se slomila i sve priznala.

“Žao mi je zbog svega što sam napravila”, navodno je rekla policijskim istražiteljima. Njena majka, pokrivajući rukama lice pred okupljenim novinarima, kratko je rekla: “Ona je nevina. Bila je potpuno izmanipulisana”.
IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak